Professionals de nou equips d’atenció primària, del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i de l’Hospital d’Igualada participaran aquest proper divendres en la IV Jornada d’Urgències d’Atenció Primària de l’Anoia, que se celebrarà al Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui. Aquesta trobada permetrà compartir experiències i aprofundir en els coneixements per a l’abordatge de problemes de salut que es poden donar a les urgències d’atenció primària.
La xerrada inaugural anirà a càrrec de l’Olivia Rubio, coordinadora de l’ACUT Anoia, i d’un representant del SEM que presentaran el Protocol incident de múltiples víctimes. La Jornada es compon de dues taules rodones moderades per Núria Guirado, infermera de l’EAP Piera, i per Montse Belmonte, metgessa de l’EAP Calaf, on es presentaran dos estudis, diversos circuits i catorze casos clínics molt diferents: des de visites urgents relacionades amb intoxicació per nou moscada, fins a un part amb complicacions a domicili. La Jornada, que s’allargarà durant tot el matí, continuarà amb la ponència de Carme Escala, metgessa de l’EAP Piera, que parlarà de la importància del Triangle d’avaluació pediàtrica com a eina per poder avaluar l’estat de gravetat en infants. Per finalitzar, els professionals del SEM faran l’actualització dels protocols d’actuació, que comprenen l’activació d’un seguit de dispositius assistencials que permeten l’atenció urgent en la fase aguda de la malaltia. En aquesta Jornada es revisarà el Codi sèpsia i el Codi del pacient politraumàtic, i es presentarà l’estudi RACECAT —que fa referència a pacients amb ictus.
L’organització és a càrrec del Servei d’Atenció Primària Anoia i hi col·laboren el Consorci Sanitari de l’Anoia i Emergències Mèdiques. Tant el Comitè Organitzador com el Científic el formen professionals de la comarca.
Els promotors de la quarta Jornada expliquen que “l’atenció primària és la porta d’entrada a l’assistència sanitària a Catalunya. A més de l’activitat programada, també dona resposta a la demanda espontània, urgent i a les emergències. Garanteix una resolució de qualitat a les urgències de complexitat baixa i mitjana, a l’abordatge inicial del problema de salut i a la derivació de les urgències de major gravetat, així com a l’atenció del malalt crònic avançat i/o en situació de final de la vida, tant als centres com a domicili”.