Els equips d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central, compromesos amb La Marató

Els equips d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central estan compromesos amb La Marató de TV3, que tindrà lloc aquest diumenge 18 de desembre. L’edició d’enguany va destinada a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants. Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus.

Aquestes elevades xifres de mortalitat se sumen al caràcter crònic de les malalties cardiovasculars, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en el principal problema actual de salut pública.

Des dels EAP de la Catalunya Central s’han organitzat diverses xerrades i altres accions per recaptar fons per la salut cardiovascular, objectiu de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio:

Dilluns 12/12:

  • Vilanova del Camí. Caminada solidària amb esmorzar. Donatiu mínim de 3€. Els treballadors del CAP Vilanova del Camí i la Pediatria Territorial de l’Anoia han muntat una Panera solidària (amb aliments, articles d’higiene, articles de decoració, joguines, etc.), en la qual es pot col·laborar fins al 19/12. Des del CAP es venen tires de números a 1€ per fer un sorteig el 16 de desembre. Sinó es presenta el número premiat, donaran la panera al Banc d’aliments de Vilanova del Camí. El mateix 16 de desembre es farà un taller de xapes a la Residència Amavir amb la col·laboració de la terapeuta ocupacional de la residència. El donatiu serà d’1€ per xapa.

Dimarts 13/12:

  • Manresa. Gemma Arnau, infermera de l’EAP Artés que fa seguiment del malalt crònic i prevenció de risc vascular, participa en la taula rodona “Avenços en la prevenció, tractament i diagnòstic de les malalties cardiovasculars” que tindrà lloc a la Sala d’Actes de la Fundació Universitària del Bages (FUB1), a les 18 h. Organitzada per UManresa i Althaia.
  • La Pobla de Claramunt. L’EAP Anoia Rural, amb l’Ajuntament de La Pobla de Claramunt, ha organitzat una xerrada sobre les malalties cardiovasculars. La portaran a terme els metges de família referents de La Pobla: Carlos Vásquez i Claudia González. Serà dimarts 13 de desembre, a les 19 hores, a l’Ateneu Gumersind Bisbal.

Dimecres 14/12:

  • Manresa. Xerrada “Que el cor no s’aturi, que el cap no s’embussi” a càrrec de Mercè Subirana Font i Inés Oliva de Fuenmayor, metges residents de l’EAP Sagrada Família. A les 11 h al Casal Cívic i comunitari Font dels Capellans.

Dijous 15/12:

  • Súria. L’EAP i l’Ajuntament de Súria, amb col·laboració de l’Obra Social de La Caixa, han organitzat una xerrada de prevenció de les malalties cardiovasculars a càrrec del metge de família Antonio Sánchez; un vermut saludable a càrrec de la nutricionista Núria-Vinyet Mestres; i una activitat de moviment i benestar emocional a càrrec del RBEC Fabián Contreras i la treballadora social Raquel Fuentes. Es farà a les 11 h a l’Esplai de Súria. Inscripcions abans del 13 de desembre a l’Esplai: de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 16 a 20h, dissabtes de 16 a 20h.

  • Sant Vicenç de Castellet. Xerrada “Alimentació cardiosaludable i els seus beneficis” a càrrec de la nutricionista Núria-Vinyet Mestres, del CAP de Sant Vicenç, que parlarà sobre alimentació saludable i les malalties cardiovasculars. A les 19 h a l’Auditori M. Carme Grauvilardell.

Diumenge 18/12 (La Marató):

  • Sant Vicenç de Castellet. L’Ajuntament i el CAP instal·laran una carpa on hi haurà bicicletes estàtiques connectades a un cor que s’il·luminarà en pedalar (amb la simbologia que l’activitat física fa bategar el cor i millora la salut cardiovascular). Amb aquesta acció visual es vol remarcar la importància que té l’exercici físic en la salut coronària. També s’entregaran fulletons divulgatius de La Marató i un petit obsequi a la gent que col·labori pedalejant.
  • Sant Julià de Vilatorta. De 10 a 14 h, plaça Catalunya. Coincidint amb La Marató, des de l’equip de professionals del CAP de Sant Julià de Vilatorta es fa un estudi dels actius de salut de la població vilatortina. Animen a tota la població a moure’s pel poble i identificar els seus actius de salut a través d’un joc, el Mappingfest: vine i participa al mapeig de Sant Julià de Vilatorta sobre els actius de salut! Durant tot el matí hi haurà altres activitats com una bicicletada per la mainada, una xocolatada popular, manualitats, ioga, bàsquet, gegants, etc. Tots els beneficis es destinaran a La Marató.

Dilluns 19/12:

  • Navàs. Taller de moviment amb zumba i taller d’esmorzars cardiosaludables. Amb Luis Fabián Contreras (referent de benestar emocional) i Mar Gargallo (dietista-nutricionista). De 10 a 11.30 h a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs.

Dimarts 20/12:

  • Monistrol de Montserrat. Xerrada de prevenció de les malalties cardiovasculars “Cuida el cor!”. A càrrec de Núria-Vinyet Mestres, dietista-nutricionista, i Aleix Hildebrandt, referent de benestar emocional i comunitari, professionals de l’EAP Montserrat. A les 18 h a la sala Can Gibert.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitat física, Activitats, Malalties, Notícies, Notícies recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.