La Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central tenen en marxa un innovador programa de telemedicina en l’àmbit de l’oftalmologia anomenat ‘Teleparpella’. Aquest programa, que connecta l’atenció primària amb l’especialitzada d’àmbit hospitalari, se centra en els pacients que pateixen algun tipus de patologia a les parpelles. L’objectiu és agilitzar la resolució dels processos, evitar derivacions i desplaçaments a l’hospital, millorar el confort dels pacients i, d’aquesta manera, augmentar l’eficiència tant de l’atenció primària com de l’hospitalària.
El circuit s’activa quan un pacient arriba a la consulta d’Atenció Primària amb una lesió a la parpella i el professional que l’atén –metge de família, infermera, optometrista o oftalmòleg ambulatori–, després de valorar-la, considera que cal consultar l’especialista hospitalari. En aquests casos, el professional de Primària fotografia la lesió que considera dubtosa i puja les imatges a la història clínica del pacient. L’oftalmòleg especialista en parpella de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, en un període inferior a una setmana, valora les imatges i decideix si cal una visita presencial amb l’oftalmòleg o si resol la consulta del metge de família de forma telemàtica.
1.180 visites telemàtiques
Per tal d’estudiar l’eficàcia del programa, s’ha fet un estudi entre el 2013, any en què es va iniciar, i el 2019. En aquests set anys, es van realitzar un total de 1.180 visites telemàtiques. Segons la investigació, el programa va permetre resoldre pràcticament 3 de cada 4 consultes i derivar a l’hospital únicament aquelles que generaven dubtes o requerien cirurgia. En aquest sentit, es van evitar derivacions innecessàries en el 72% de les consultes telemàtiques. El programa també va garantir l’accés a l’atenció especialitzada hospitalària en un període de temps que va entre les 2 i les 4 setmanes. El 68% de les derivacions a l’hospital van correspondre a tumors palpebrals, dels quals el 50% van requerir cirurgia i, el 18%, biòpsia. A més, es va observar una elevada concordança entre el diagnòstic telemàtic i presencial. També que ‘Teleparpella’ va tenir una bona acollida a l’atenció primària ja que més d’un 50% de metges va utilitzar aquest programa.
Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat a la revista Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología sota el títol “Estudio descriptivo de un programa de telemedicina en patología palpebral para atención primaria (telepárpados)”.
En els anys posteriors a aquest estudi el programa s’ha mantingut actiu. Entre el 2020 i el 2021, es van fer 334 visites. Aquest 2022, fins al mes de novembre, ja se n’han fet més de 230.
Coordinació entre l’atenció hospitalària i els equips de primària
‘Teleparpella’ és un exemple més del treball en xarxa entre la Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la coordinació entre l’atenció hospitalària i els equips de primària, en línia amb el Pla Estratègic Talaia 2021-25 d’Althaia i el Pla de Salut de Catalunya. Cal remarcar que és el primer circuit permanent de telemedicina en patologia palpebral a nivell estatal.
Les dues institucions tenen en marxa una experiència similar, el programa de teledermatologia, que és pioner arreu de Catalunya i que permet agilitzar processos i optimitzar recursos.