Els farmacèutics de l’ICS a la Catalunya Central promouen una campanya per reduir l’ús de medicaments per dormir

Després d’unes setmanes l’efectivitat de les benzodiazepines disminueix, per això es recomanen mesures alternatives per tenir un son de qualitat. El nombre de pacients que utilitzen aquests fàrmacs creix arran de la COVID-19.

L’equip FarmacèutICS d’Atenció Primària (FAP) Catalunya Central està duent a terme una campanya per reduir l’ús de les benzodiazepines (ansiolítics i hipnòtics) per al tractament de l’insomni, ja que la utilització perllongada d’aquests fàrmacs en redueix l’efectivitat però pot produir efectes secundaris en els pacients, especialment en els més grans.

A principis d’aquest any 2020 hi havia registrats 33.744 pacients a la Catalunya Central que prenien una benzodiazepina durant més de 3 mesos: 5.777 a l’Anoia, 18.320 al Bages-Berguedà i 9.647 a Osona. Aquestes xifres s’han enfilat encara més arran dels efectes de la pandèmia que han provocat més quadres d’insomni i ansietat i, el mes de novembre, s’arribava als 35.161 pacients: 6.160 a l’Anoia, 18.946 al Bages-Berguedà i 10.055 a Osona.

 

L’equip de Farmàcia que treballa a l’atenció primària ha mostrat la seva preocupació per l’elevat nombre de pacients que prenen aquests fàrmacs i per l’excés de la durada del tractament. Per a l’abordatge de l’insomni, en general, no se’n recomana una durada de més de 4 setmanes, inclosos els dies de retirada. L’efectivitat disminueix a partir d’aquest termini i, en canvi, es mantenen els esdeveniments adversos, de forma especial en la gent gran. Els FAP alerten que 4 de cada 25 pacients en tractament patiran algun efecte advers ―com cansament, somnolència, caiguda, accident de trànsit… I, per contra, només 2 de cada 25 pacients en notaran els beneficis, que clínicament es valoren com a poc rellevants: allargament total del son en uns 35 minuts i reducció del temps necessari per conciliar-lo en 14 minuts.

 

Per això, el FAP està promovent mesures alternatives a l’ús de fàrmacs ―com les psicoeducatives, la higiene del son i les teràpies cognitivoconductuals. Amb aquest objectiu està liderant un projecte estratègic orientat a reduir el nombre de pacients que inicien aquest tractament i a promoure la retirada gradual en aquells pacients que fa anys que els prenen. S’ha editat un curs dirigit als professionals sanitaris, es difonen missatges (que es poden seguir amb l’etiqueta #FAPICSCC) a través de les xarxes socials per sensibilitzar la ciutadania i s’ha creat un quadre de comandament que permet veure l’evolució de la situació.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.