Els professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central realitzen més de 300.000 visites domiciliàries i telemàtiques des de principis de març

Els professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central han realitzat més de 25.500 visites domiciliàries, més de 191.700 visites telefòniques i més de 85.800 visites virtuals des de principis de març fins al 3 de maig. Aquestes xifres tripliquen l’activitat habitual i s’expliquen a partir de la situació actual en què l’atenció presencial als centres d’atenció primària i consultoris locals s’ha reduït al màxim i ha baixat un 58%. Els canvis són fruit de l’adaptació que els professionals d’atenció primària han fet per fer front a l’epidèmia, reorganitzant-se i oferint la millor assistència a la ciutadania en què l’atenció telemàtica ha superat l’atenció presencial.

Seguir les recomanacions

Les visites domiciliàries, les consultes telefòniques i a través de l’eConsulta donen resposta a les recomanacions de no desplaçar-se als centres d’atenció primària per evitar al màxim el trànsit de persones a aquestes instal·lacions com a mesura de prevenció per evitar la transmissió i propagació del virus. En paral·lel, els professionals es desplacen al domicili per atendre les malalties cròniques i les persones amb COVID-19.

 

Evitar els desplaçaments

Evitar els desplaçaments innecessaris als CAP és bàsic i abans de fer-ho es recomana utilitzar les alternatives no presencials: telèfon, eConsulta i videoconsulta.

 

Nou model de treball

El format de videoconsulta permetrà als professionals de medicina i infermeria visitar els pacients a distància i es perfila com una tendència que adquirirà més protagonisme a partir d’ara, de la mateixa manera que es promourà un major ús del telèfon i de l’eina de l’eConsulta. Els professionals de medicina i d’infermeria tenen disponible la videoconsulta a través de l’estació clínica de treball (ECAP), cosa que permet que els usuaris puguin connectar a través d’un dispositiu mòbil o ordinador i facin el seguiment de la seva malaltia sense haver de desplaçar-se al centre d’atenció primària sense que sigui indispensable l’atenció presencial.

 

Totes són eines que permeten fer el seguiment dels pacients crònics i dels malalts de COVID-19, resoldre els dubtes que la ciutadania puguin tenir i realitzar nombrosos tràmits.

 

Major coordinació

Aquesta nova organització ha permès potenciar el paper de l’atenció primària com a molt resolutiva per evitar la saturació dels hospitals davant la situació d’emergència actual. El nou model de treball ja és una realitat, els professionals es formen contínuament amb noves tècniques d’alta resolució de diagnòstic i innoven amb nous aparells perquè l’augment de la resolució de casos sigui possible.

 

Dades d’activitat aproximada (font ECAP) per territoris (període de l’1 de març a 3 de maig de 2020)

 

Bages Berguedà

Visites domiciliàries: 14.300

Visites telefòniques: 86.650

Visites virtuals: 48.400

Descens de les visites presencials: 63,48% respecte el mateix període 2019.

 

Anoia

Visites domiciliàries: 4.150

Visites telefòniques: 49.330

Visites virtuals: 15.420

Descens de les visites presencials: 52,90% respecte el mateix període 2019.

 

Osona

Visites domiciliàries: 7.080

Visites telefòniques: 55.800

Visites virtuals: 22.000

Descens de les visites presencials: 54,37% respecte el mateix període 2019.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.