El cos humà està format per cèl·lules. Les cèl·lules s’agrupen per formar els teixits i els òrgans. Les cèl·lules es reprodueixen d’una manera controlada per permetre el creixement i també renovar aquelles que van morint. No obstant això, en ocasions hi ha cèl·lules que perden el control i es regeneren de forma desordenada i continuada i apareixen els tumors, que poden ser benignes o malignes.
- Els tumors benignes es poden extirpar, les cèl·lules no es disseminen a altres punts de l’organisme, no solen reaparèixer i no posen en perill la vida del pacient.
- En canvi, els tumors malignes poden afectar parts de l’organisme properes o llunyanes (metàstasi) i són de control més complexe.
El tractament farmacològic del càncer comporta l’administració d’un medicament que anomenem quimioteràpic. Aquest medicament té efectes beneficiosos sobre la malaltia, però sovint se l’associa a uns efectes adversos importants (vòmits, pèrdua de cabell, reducció del nombre de glòbuls vermells i blancs, pèrdua de pes…) i que preocupen els pacients.
El quimioteràpic, anomenat també citostàtic, és tòxic per a la cèl·lula tumoral, però és inevitable que també afecti cèl·lules normals. Per aquest motiu cal dosificar la quantitat necessària per afectar el tumor sense produir efectes adversos intolerables. Aquesta dosi es repeteix periòdicament, ja que per eliminar el tumor fan falta alguns cicles de tractament.
Els citostàtics s’administren majoritàriament per la vena, i per tant el pacient ha d’acudir a l’hospital per rebre el tractament. Cada sessió de tractament requereix proves analítiques prèvies i una avaluació clínica per tal de comprovar l’estat del pacient. La sessió de tractament sol durar hores. Les diverses sessions que s’administren de forma periòdica conformen un cicle i dependrà del tipus de càncer.
La setmana que ve t’explicarem: Efectes adversos i diferència entre al·lèrgia, intol·lerància i efecte advers