Sovint, quan la ciutadania té un problema de salut que considera urgent es desplaça directament a l’hospital per ser atesa, però els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) són una alternativa consolidada per atendre urgències de baixa complexitat. L’ICS a la Catalunya Central converteix el Punt d’Atenció Continuada (PAC) del CAP Bages en un CUAP -amb més equipament tecnològic i operatiu durant les nits, caps de setmana i festius- per consolidar el compromís de la ciutadania amb un model que deriva cap a l’hospital només aquelles patologies que no poden ser resoltes a l’atenció primària.
El CUAP Manresa
Situat a la planta 0 del Centre d’Atenció Primària (CAP) Bages (C/ Soler i March número 6, de Manresa), el CUAP Manresa atén urgències els dies laborables de 8 del vespre a 8 del matí i els caps de setmana i festius, les 24 hores. D’aquesta manera, complementa els horaris d’atenció habitual als CAP, on també s’atenen les urgències, i dona als usuaris la possibilitat d’acudir a l’atenció primària qualsevol dia i a qualsevol hora.
L’objectiu és augmentar el nombre d’urgències ateses a l’atenció primària i reduir el nombre d’urgències ateses a l’hospital, dotant la consulta d’atenció primària dels recursos necessaris per a la millora del diagnòstic, maneig i tractament de les urgències.
Ofereix atenció urgent al centre i també a domicili i atén, entre d’altres casos, aguditzacions dels pacients crònics, traumatismes lleus (embenats, immobilitzacions, etc.), atenció quirúrgica menor (sutures, cures, cremades, etc.), urgències ginecològiques, psiquiàtriques, oftalmològiques, etc. i està equipat per fer analítiques i radiografies.
Disposa de 3 consultes mèdiques, una consulta per a triatge (on es fa la primera atenció a l’arribada i es valora la gravetat de cada cas), 4 boxs d’observació, 5 boxs per a assistència i una entrada per a ambulàncies.
A la consulta de triatge, un professional selecciona l’ordre d’atenció per gravetat i no per ordre d’arribada. Als CUAP es fa servir el Model andorrà de triatge (MAT), que classifica segons cinc nivells d’urgència que marquen la prioritat de l’atenció sanitària dels pacients.
Els avantatges del CUAP
El model CUAP és una realitat gràcies al treball multidisciplinari que involucra els professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central, la Fundació Althaia i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Es vol donar un missatge clar a la ciutadana en relació amb els aspectes següents:
- L’atenció primària és qui més bé coneix els pacients i qui té accés més directe a la història clínica, malalties, pla de medicació, etc.
- Acudir a l’atenció primària en cas d’urgència pot evitar llargues esperes que es poden produir als hospitals, on s’atenen urgències greus i emergències. Fer un bon ús dels recursos de salut facilita la millor atenció per a tots els usuaris.
- Els equips de professionals d’atenció primària estan formats i preparats per atendre urgències i, en cas de no poder-les resoldre, posaran en marxa el circuit adequat en cada cas.
- En cas de trobar-se malament cal acudir en primera instància, sempre que sigui possible, a l’equip d’atenció primària habitual o trucar al 061 CatSalut Respon.
El 061 CatSalut Respon realitza atenció sanitària no presencial i ofereix consell i informació de salut. Pot adreçar els usuaris al centre de salut més adient o bé activar un equip de sanitaris a domicili, una ambulància o un helicòpter medicalitzat del SEM per atendre’ls.
El CUAP està entre els dispositius que el SEM activa en els incidents amb múltiples víctimes (IMV). Un IMV és aquell en què el nombre de víctimes, reals o potencials, supera la xifra de 6 greus o de 10 de qualsevol categoria. El CUAP i els centres d’atenció primària garanteixen, previ triatge, que les víctimes de caràcter lleu que disposi el SEM puguin ser ateses en aquest dispositiu de forma coordinada i efectiva.
En el tràgic accident ferroviari de divendres 8 de febrer, el CUAP Manresa va atendre una cinquantena de persones ferides.