120 professionals han participat en la tercera edició de la Jornada de Recerca de l’ICS Catalunya Central. Amb el lema “Junts amb la recerca”, s’ha volgut projectar la importància de realitzar estudis de recerca, d’innovació i de transferència en el coneixement de la salut, conjuntament, entre diferents entitats. En aquest sentit, durant la Jornada, diversos investigadors de l’ICS han pogut explicar experiències d’estudis en què col·laboren amb altres institucions.
En total, s’han presentat set experiències de col·laboració a més de 27 estudis, vint en format pòster i set com a comunicacions orals. A més a més, s’ha atorgat la II Beca Predoctoral per tal d’alliberar un professional durant el temps que realitza la seva tesi i s’han concedit dos premis a les Millors Comunicacions.
Els dos treballs premiats són de l’Anoia
El Primer Premi ha estat per a l’estudi “Avaluació qualitativa del contingut dels missatges com a aproximació a l’estalvi de visites presencials de l’eConsulta a la Catalunya Central”, de l’Equip d’Atenció Primària Capellades, que conclou que l’ús de l’eConsulta s’associa a l’estalvi de visites presencials i es mostra com una eina útil per reduir visites que no són necessàries.
El Segon Premi ha estat per al projecte “Teràpia ocupacional en atenció primària: Programa d’atenció domiciliària”, del CAP Vilanova del Camí. El principal objectiu és demostrar que la intervenció d’un terapeuta ocupacional pot augmentar la seguretat a les llars de persones amb mancances per a les activitats de la vida diària i millorar la seva qualitat de vida.
La beca predoctoral s’ha donat a l’estudi “Divergències en l’abordatge terapèutic dels factors de risc cardiovascular en la població amb diabetis tipus II, en funció del gènere”. Aquest estudi vol explorar les diferències de gènere que hi puguin haver a l’hora d’abordar el tractament del risc cardiovascular en pacients diabètics, perquè seria possible que aquest risc estigués infratractat en les dones.
Altres projectes seleccionats han abordat temes tan diversos com l’adequació de la prescripció farmacèutica dels professionals, els factors de risc associats als parts extrahospitalaris, la percepció de la intimitat i la confidencialitat per part dels pacients o el seguiment del risc de fractura osteoporòtica en homes.
Reivindicació del potencial de l’atenció primària en l’àmbit de la recerca
Anna Forcada, gerent de l’ICS Catalunya Central, ha reivindicat en l’acte inaugural la recerca des de l’atenció primària: “la primària hi és, ho hem de poder explicar tot i qüestionar-ho tot. Hem de ser a la recerca des de l’inici, no només col·laborar-hi”.
Per altra banda, Antoni Sisó, director de recerca del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample CAPSE, encarregat de la conferència inaugural de la Jornada, ha posat el valor de la recerca en atenció primària en el fet que “podem fer recerca de tot, fins i tot de malalties que veiem poc. I fem recerca directament amb els pacients, per tant, es pot aplicar ja. Aquest és el nostre gran valor”. Sisó també ha remarcat que l’atenció primària ha de ser “present en la gènesi de la idea de l’estudi i els grups de recerca han de ser multidisciplinaris”.
Recerca col·laborativa
Una de les idees centrals de la Jornada ha estat la importància de la col·laboració amb altres institucions per dur a terme els treballs de recerca. Per això, s’hi han presentat set experiències de recerca col·laborativa a la Catalunya Central en àmbits molt diversos. A part dels professionals de l’ICS, hi han intervingut també representants de la Fundació Althaia, del Consorci Sanitari de l’Anoia, de l’ASSIR Osona i del SEM.