Fórmules magistrals

La fórmula magistral és el medicament preparat pel farmacèutic per a un pacient individualitzat per acomplir una prescripció mèdica. Tradicionalment, s’havien elaborat de forma artesanal els medicaments per a tots els pacients de manera individualitzada, fins que va començar a desenvolupar-se a mitjan segle passat la indústria farmacèutica.

A partir d’aquell moment, l’aparició de les especialitats farmacèutiques va anar desplaçant a poc a poc les fórmules magistrals.

Actualment les fórmules magistrals son una adaptació total del medicament per a aquell malalt. Es poden prescriure en una forma farmacèutica que faciliti una administració més còmoda, per exemple xarops per a nens o per a adults amb malalties que els puguin reportar dificultat per deglutir.

Igualment, es facilita el tractament en pacients que presentin alguna intolerància o efectes irritants causats per algun excipient o substància no medicamentosa que formi part del preparat comercial, ja que en la personalització del medicament se’n pot estalviar la inclusió.

En el cas dels medicaments administrats per via tòpica, és molt habitual que el dermatòleg prescrigui fórmules magistrals. Potser aquesta és una de les àrees en què els metges prescriuen més sovint fórmules magistrals, perquè d’aquesta manera poden prescriure els preparats dermatològics totalment ajustats a les necessitats de la pell del pacient.

Tota fórmula magistral el farmacèutic la lliura al pacient amb l’etiquetatge adequat i amb informació similar a la que conté el prospecte d’una especialitat. S’hi troba descrita la composició, la caducitat del preparat, que normalment no va més enllà de la durada del tractament, les condicions d’administració i totes les dades que puguin ser d’interès per al pacient en la utilització posterior.  Per a la preparació de la fórmula, observa en totes les fases les normes de correcta elaboració i control de qualitat que garanteixen el rigor dels procediments que executa.

La setmana que ve t’explicarem: Contingut de sodi en els fàrmacs

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.