L’ICS Catalunya Central acull una formació sobre tabaquisme passiu de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme

El tabaquisme és la primera causa de mort evitable i el tabaquisme passiu és una altra forma de consum de tabac. Segons l’Agència Internacional de Recerca sobre Càncer (IARC), el FAT està considerat cancerigen i en adults pot provocar isquèmia miocardíaca i símptomes respiratoris fins a provocar bronquitis i pneumònia. Específicament en nadons o durant l’embaràs, pot provocar trastorns del desenvolupament, pes baix en néixer, creixement fetal lent, síndrome de la mort sobtada de l’infant o otitis mitjana exsudativa persistent. El FAT persisteix en el temps. No cal que el fumador sigui present per inhalar el FAT, ja que les partícules procedents de la combustió del tabac queden adherides a les superfícies, però al cap d’hores o dies ser alliberades a l’ambient altra vegada.

Per avançar en l’abordatge de la prevenció i la deshabituació tabàquica, des de tots els àmbits i a tot el territori, es va crear la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. Des de l’any de la seva creació, la Xarxa ha programat sessions de formació per a professionals de la salut principalment −però també d’altres àmbits− perquè puguin ampliar els seus coneixements, adquirir habilitats i tenir les eines necessàries, com a professionals i tècnics de salut, per poder ajudar les persones que els fan consultes sobre com evitar la iniciació al tabac o per facilitar la deshabituació tabàquica.

La sessió de formació per a professionals de la salut, que va tenir lloc a la Gerència de l’ICS Catalunya Central, la va impartir Marcela Fu Balboa, investigadora de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia. La primera idea que va voler transmetre va ser l’evidència del factor de risc per a la salut que representa el tabaquisme passiu. A continuació, va fer una exposició combinant els mètodes que s’utilitzen per mesurar l’exposició al fum del tabac amb exemples de diferents estudis que s’han dut a terme per mesurar l’exposició al fum en diferents àmbits, i les conclusions.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.