Hàbits que modifiquen l’efecte dels fàrmacs: tabac

Molts components del fum de tabac modifiquen les propietats dels medicaments dels pacients fumadors.

Les substàncies del fum del tabac interaccionen amb medicaments i, en general, en poden disminuir l’efecte. Per això els fumadors poden necessitar dosis més altes d’alguns medicaments que els no fumadors, i això no sempre es té en compte.

El consum de tabac pot provocar que alguns fàrmacs siguin menys efectius (compostos presents al fum del tabac produeixen acceleració del metabolisme d’alguns fàrmacs) o produeixen un augment dels seus efectes adversos ( principalment cardiovasculars, sobre el sistema nerviós o a nivell gàstric).

L’efecte concret és difícil de valorar ja que hi ha pocs estudis, amb pocs medicaments i a més depèn del comportament individual respecte al tabac ( tipus i quantitat, inhalació de fum o no.. )

  • El tabac disminueix la capacitat pulmonar i provoca, a la llarga, malalties respiratòries importants. Les persones fumadores són menys resistents a l’exercici físic i es cansen més quan han de fer algun esforç. El fumador crònic té una tos típica permanent i quan pateix alguna infecció respiratòria (refredat, bronquitis, etc.), li és més difícil guarir-se’n.
  • El consum de tabac augmenta dotze vegades el risc de tenir càncer de pulmó. Aquest risc es relaciona amb el nombre de cigarretes fumades, l’edat d’iniciació en l’hàbit i les maneres de fumar que augmenten l’exposició del pulmó als contaminants del tabac.

La setmana que ve t’explicarem: Punt SIGRE

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.