La bronquiolitis. Li han baixat els mocs al pit?

La pediatra Mónica Sánchez Rosell de l’EAP Vilanova del Camí ens ha escrit un interessant article sobre la bronquiolitis que us ajudarà a entendre la malaltia i resoldre dubtes.

De novembre a febrer es concentra l’aparició de la bronquiolitis i els pares i mares venen a consulta per “si els mocs li han baixat al pit”. Els mocs no baixen al pit, és el virus que descendeix des del nas als bronquis i bronquíols i genera una reacció inflamatòria. Aquesta reacció inflamatòria produeix moc i provoca com a conseqüència tos i dificultat respiratòria. El moc impedeix la funció fisiològica de l’intercanvi gasós i l’infant requereix oxigen per a recuperar-se.

Font: https://stocksnap.io/photo/VZBCOXOBPR

La bronquiolitis és el primer episodi d’aquesta infecció viral que afecta als bronquíols, la via aèria petita de l’aparell respiratori, en menors de dos anys. El que en adults és un simple refredat, que es passa sol, provocat per un virus (virus respiratori sincitial, Rinovirus, Influença, Bacavirus, Merapneumovirus, Adenovirus) pel lactant o el menor de dos anys pot arribar a ser motiu d’ingrés hospitalari .

La bronquiolitis afecta els menors de dos anys, amb un pic màxim entre els dos i sis mesos d’edat i la pateixen una mica més del 30% del total de lactants. Cal prestar especial atenció als menors de sis mesos, els prematurs, els immunodeprimits i aquells nens  i nenes que tenen patologia pulmonar o cardíaca perquè en ells la malaltia pot ser greu.

Com prevenir la bronquiolitis?

El rentat freqüent de les mans és el més important. Altres factors que poden ajudar a evitar la malaltia són:

  • Evitar l’exposició al fum del tabac
  • Evitar el contacte amb persones refredades
  • Promoure la lactància materna exclusiva fins als sis mesos de vida com a factor de protecció

Un cop el nostre fill està refredat, què fem?

  1. En cas de congestió nasal, rentats nasals amb sèrum
  2. Preses de pit o hidratació freqüents per assegurar que està ben hidratat
  3. Mantenir-lo en posició semiincorporada
  4. Detectar els signes d’alarma i consultar si hi ha dubtes

Però, com ens adonem que el nostre nadó està patint alguna cosa més que un simple refredat? Quins són aquests signes d’alarma dels que els pediatres parlen?

  1. Si presenta una respiració agitada, enfonsant costelles i aixecant l’abdomen. Això succeeix quan el nen fa servir la musculatura abdominal i intercostal per ajudar al pulmó a omplir-se i buidar-se d’aire
  2. Si rebutja l’aliment o menja menys
  3. Si té tos o accés de tos
  4. Si es mostra apàtic, poc actiu, pàl·lid o decaigut

Per finalitzar hi ha preguntes que es repeteixen molt freqüentment a la consulta de pediatria: la bronquiolitis no es tracta amb antibiòtics? No, l’agent causal és un virus i com a tal no es tracta amb antibiòtics. Potser a partir d’ara, serà asmàtic el meu fill? No, però sí que és possible que la infecció viral que ha tingut li generi una hiperreactivitat bronquial per tenir episodis de sibilàncies recurrents en els propers mesos o anys. No és asmàtic el que vol sinó el que pot, cal tenir a més una certa predisposició genètica.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.