La gestió de les urgències a Osona, l’ACUT, s’ha consolidat com un model d’èxit i referència a Catalunya

Ara fa deu anys, la comarca d’Osona va ser pionera a Catalunya a implantar un model de gestió integrat de les urgències ─conjunt entre l’hospital de referència (l’Hospital Universitari de Vic) i l’atenció primària (de l’Institut Català de la Salut i les Entitats de Base Associativa [EBA])─, amb la voluntat compartida de millorar l’atenció urgent als ciutadans de la comarca de  forma sostenible en el temps. Es tractava de concentrar les urgències nocturnes a l’Hospital Universitari de Vic, en lloc de fer-ho en els nou punts diferents que hi havia a la comarca. Tot i que en un primer moment el canvi de sistema va provocar certs recels en alguns municipis, deu anys després el model d’Osona (l’ACUT) s’ha consolidat com un sistema exitós i de referència a Catalunya. La ciutadania no ha perdut qualitat en el servei i la gestió de les urgències a l’Hospital es fa de forma eficaç i ràpida. La concentració de totes les urgències nocturnes en un únic punt d’atenció ubicat a l’Hospital ha demostrat que és un sistema organitzatiu assistencial efectiu i eficient.

Des de la seva implantació, i durant tot aquest temps, les dades d’activitat i funcionament de l’atenció continuada i de les urgències de base territorial (ACUT) indiquen un resultat molt satisfactori a Osona. Les xifres de la Central de Resultats del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya mostren que a la comarca s’atenen més urgències als CUAP (ubicats a l’atenció primària), amb una xifra superior a la mitjana catalana, i menys urgències hospitalàries a Osona, segons les xifres següents:

  • La taxa d’urgències als CUAP és de 194,5 per cada 1.000 habitants, comparada amb la mitjana a Catalunya que és de 143,2.
  • La taxa urgències hospitalàries és de 207,8 per cada 1.000 habitants, comparada amb la mitjana a Catalunya que és de 475,2.

A més, el servei de triatge, que fa la primera valoració del pacient quan arriba d’urgències a l’Hospital Universitari de Vic, registra un percentatge d’un 32,1 % de casos que podien haver estat atesos a l’atenció primària, xifra que és d’un 61,7% en la mitjana catalana. Per tant, el model d’Osona ha facilitat que el nombre d’urgències ateses a l’Hospital se situï en menys de la meitat de la mitjana catalana i que el nombre d’urgències que arriben a l’Hospital i que després són derivades cap a l’atenció primària també sigui només la meitat de la mitjana. Això indica que a la comarca d’Osona s’ha fet una bona tasca d’informació a la ciutadania perquè els pacients sàpiguen decidir correctament quan cal anar a les urgències hospitalàries i quan tenen una patologia de baixa complexitat que poden resoldre als seus CAP i consultoris.

Els responsables de les diferents institucions implicades en aquest sistema apunten que la valoració de l’ACUT és absolutament positiva: la gestió de les patologies que no s’han de derivar a l’hospital són ben ateses i resoltes per l’atenció primària, i que s’ha aconseguit un flux coordinat de les patologies urgents d’àmbit hospitalari, evitant ocasionar situacions de bloqueig o sobredemanda del Servei d’Urgències hospitalari.

Des de les diferents organitzacions s’apunta que les claus de l’èxit d’aquest sistema han estat:

  • El treball conjunt i coordinat de tots els agents implicats: HUV, equips d’atenció primària de l’ICS, Sistema d’Emergències Mèdiques, Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, EAP Vic Sud i EAP Centelles.
  • El suport del CatSalut des de l’inici i durant tot aquest temps.
  • La promoció i consolidació d’una cultura de derivació inversa (treball en equip de tots els agents de salut del sistema, perquè la ciutadania entengui i es comprometi amb un model que deriva cap a Urgències només aquelles patologies que no poden ser ateses a l’atenció primària.)
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.