La directora del Servei d’Atenció Primària Anoia, Carme Riera, va participar aquest dissabte 13 de novembre a la II Jornada Dermatològica de l’Anoia, organitzada per l’Hospital Universitari d’Igualada.
La II Jornada Dermatològica de l’Anoia va reunir a la sala d’actes de l’Hospital Universitari d’Igualada més de cinquanta professionals de la salut per compartir experiències clíniques, en un acte que es va poder seguir tant presencialment com per streaming. La Jornada, adreçada tant a personal mèdic com d’infermeria i residents en formació, vol ser un punt de trobada pels professionals d’Atenció Primària de la comarca de l’Anoia, on poder posar en comú casos clínics, experiències i coneixement i intensificar la coordinació entre Assistència Primària i Hospitalària per tal de millorar l’atenció dels pacients amb patologia dermatològica.
La jornada, organitzada per la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, amb el suport del Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia, va comptar amb la presència de la Dra. Marta Cucurell, coordinadora de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada; la infermera Fina Bové, de la Unitat de Dermatologia de l’hospital igualadí i directora de la Jornada; la Dra. Carme Riera, directora del Servei d’Atenció Primària de l’Anoia; el Dr. Jordi Monedero, director assistencial del Consorci Sanitari de l’Anoia; i el Dr. Joan Miquel Carbonell, director assistencial extrahospitalari del Consorci Sanitari de l’Anoia.
Les ponències van començar a les 9:30h amb la intervenció del Dr. Miquel Ribera Pibernat, dermatòleg de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va impartir la classe magistral “Dermatologia geriàtrica”, on va exposar els problemes dermatològics de les persones grans, que pateixen lesions provocades per la mateixa vellesa, i d’altres que poden alterar la seva salut, així com la importància de tractar aquestes lesions i tenir cura de la seva pell, tenint en compte que tenim una població cada cop més envellida .
Per la seva banda, la Dra. Carola Baliu Piqué, de l’Hospital Universitari d’Igualada, va fer una ponència sobre dermatoscòpia sota el títol “Actualització dels criteris dermatoscòpics de les lesions cutànies més freqüents. Sessió pràctica interactiva”, una exposició teoricopràctica de les lesions pigmentàries, que poden ser benignes o malignes, i com aprendre a conèixer aquestes lesions visualment i amb dermatoscòpia.
Al llarg del matí els professionals van presentar també diversos casos clínics resolts entre atenció primària i especialitzada. En total, es van rebre 25 casos clínics, dels quals se’n van escollir 8 per a la seva presentació oral a la II Jornada Dermatològica de l’Anoia. Amb l’exposició d’aquests casos clínics “posem en evidència que el projecte de dermatologia sostenible funciona i que la coordinació entre hospital i primària és imprescindible per diagnosticar i tractar la patologia dermatològica de la població de l’Anoia”, explica Fina Bové.
Finalment, d’entre els casos exposats, es va fer entrega dels premis als tres millors casos, escollits pel comitè científic, integrat per dermatòlegs. Els tres casos reconeguts van ser “Más allà de la piel”, de Lucía Díaz Rodeño, Blanca Fort Ferri i Carmina Bascompte Jorba; “Doctora me pican los pies” de Blanca Fort Ferri, M. Belén Vilanova Fillat i Lucía Díaz Rodeño; i “Equipo competente, mejor que un ‘corti’ potente” de M. Pilar González Zambrano, M. José Cambronero Ciscar i Beatriz Pérez González. Els equips guanyadors es van endur un dermatoscopi de darrera generació.
La coordinadora de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital igualadí, la Dra. Marta Cucurell, valora la celebració de la II Jornada Dermatològica molt positivament i apunta que “ha estat una Jornada enriquidora per tots els que hi hem participat, tant els que hem assistit de manera presencial com els que ho han fet online des dels seus llocs de treball o el seu domicili. Queda palès que només treballant en equip i des del màxim respecte entre tots els professionals podrem millorar la qualitat de vida dels nostres pacients“.
La II Jornada Dermatològica de l’Anoia és una iniciativa de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, amb el suport del Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia i, amb el patrocini de Novartis, Janssen, Cantabria labs i Lilly.
Projecte Dermatologia sostenible de l’Anoia
El projecte de Dermatologia sostenible de l’Anoia va néixer l’any 2007 de la necessitat de millorar la qualitat d’atenció dels pacients amb patologia dermatològica de l’àrea de l’Anoia, fonamentat en la formació, la coordinació, l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i en la recerca. El seu objectiu és que la patologia sigui atesa pel professional més adequat, garantint la derivació al professional de dermatologia en els casos urgents o més complicats, per tal de reduir les llistes d’espera, permetent que es resolguin els problemes de menys complexitat en els equips d’atenció primària. És un projecte compartit i en coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària.
El juny de 2017 el projecte va rebre el Premi a la Millor Iniciativa de Millora dels Serveis Sanitaris en Atenció Primària, atorgat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC). I, el novembre de 2018, va ser guardonat amb 1r premi als projectes liderats des d’una organització sanitària integrada o xarxa de centres, de la 1a Edició dels Premis als Millors Projectes de Coordinació i Integració de la Sanitat Catalana.