La meitat de les dones del Bages i el Moianès pateixen alguna malaltia crònica, segons un estudi de l’ICS Catalunya Central i l’IDIAPJGol

La meitat de les dones del Bages i el Moianès pateixen alguna malaltia crònica, segons un estudi de la Unitat de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol). El treball ha estat liderat per la investigadora de l’IDIAPJGol Georgina Pujolar en el marc del Projecte d’especialització i competitivitat territorial: Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social (PECT BAGESS), impulsat per diverses entitats que operen a la comarca en l’àmbit sanitari i social amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques.

El treball s’ha fet amb perspectiva de gènere i utilitzant dades de l’ICS de la població assignada als equips d’atenció primària de les dues comarques, unes 160.000 persones (el 85% del total de la població de la zona), entre els anys 2018 i 2021. D’entre els resultats, destaca que gairebé 76.000 habitants del Bages i el Moianès (46,6%) tenien en aquest període, almenys, una malaltia crònica. Respecte del total de població estudiada, el 50% de les dones presentava almenys una patologia crònica, mentre que la xifra d’homes se situava entorn del 43%.

El treball de recerca coordinat per Pujolar també ha revelat que el percentatge de cronicitat era més gran en dones de totes les edats, excepte en menors de 15 anys, i que un 22,6% de la població estudiada presentava multimorbiditat –entesa com dues o més condicions cròniques, que també era superior entre les dones (25,8%) respecte dels homes (19,4%) i més freqüent en la franja de persones més grans de 75 anys (73,8%).

Les condicions cròniques que s’han detectat com les més freqüents són trastorns mentals (destaquen ansietat i depressió) i cardiovasculars. En concret, les malalties més habituals entre la població estudiada són l’ansietat (19,1%), la hipertensió (18,03%), les malalties pulmonars (9,6%), l’artrosi (8,5%), la depressió (8,2%) i la diabetis mellitus tipus 2 (7,2%).

Si ens fixem en les dades per sexe, s’observa que les dones pateixen més ansietat, depressió, artrosi i fibromiàlgia, amb valors que arriben a duplicar els dels homes. En global, les malalties relacionades amb el dolor crònic, les neurodegeneratives (com la malaltia d’Alzheimer i la demència) i els trastorns mentals presenten valors més elevats entre les dones, mentre que en els homes ho fan els trastorns del neurodesenvolupament (com l’autisme i el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, TDAH) i les malalties metabòliques (com la diabetis). Les patologies respiratòries i cardiovasculars s’han registrat de forma similar en ambdós sexes.

Més malalties cròniques

L’estudi de Pujolar també evidencia que la prevalença de totes les malalties ha crescut entre 2018 i 2021, tant en dones com en homes. El grup d’edat més afectat per malalties cròniques són les persones més grans de 75 anys (93,1%), seguit de la franja d’entre 45 i 74 anys (60%), excepte en el cas dels trastorns mentals, que són més freqüents en el grup de 15-45 anys, tant en dones (25,5%) com en homes (15,7%).

Les dades recollides als centres d’atenció primària del Bages i el Moianès entre el 2018 i el 2021 evidencien, segons Pujolar, que “la preocupació envers la salut mental de la població, i concretament del jovent, es troba en augment” en el context posterior a la pandèmia de la COVID-19.  Els resultats es corresponen amb altres estudis que també suggereixen “que el risc de patir trastorns mentals, com l’ansietat i la depressió, augmenta davant de casos de malalties cròniques”, assegura la investigadora. Per aquest motiu, l’atenció a la salut mental des d’una aproximació integral, “que no es basi només en la medicalització, és clau per evitar un augment de la càrrega de malaltia i multimorbiditat”.

Aquest treball de recerca incideix en la necessitat de revisar i adaptar els abordatges a patologies cròniques amb perspectiva de gènere i tenint en compte totes les etapes de la vida. Els resultats apunten cap a una major cronicitat en dones en “patologies que impliquen menys letalitat, però que afecten en igual o major mesura la qualitat de vida de les persones que les pateixen”.

L’article La cronicitat a la Catalunya Central amb perspectiva de sexe i gènere: estudi transversal retrospectiu, publicat a la revista científica International Journal of Environmental Research and Public Health, s’ha dut a terme en un context d’augment global de l’afectació de les malalties cròniques, explica la investigadora, en una regió, la del Bages-Moianès, “que és un territori envellit i d’alta complexitat, on hi ha un impacte diferencial i un abordatge esbiaixat de la cronicitat segons el sexe i el gènere”. “Calen futures anàlisis amb perspectiva de gènere que tinguin en compte els determinants socials de la salut per determinar com els eixos d’inequitat incideixen en els processos de cronicitat i l’atenció que requereixen”, afegeix.

També han participat en l’estudi les tècniques de recerca Queralt Miró (estadística), Aïna Fuster (farmacèutica) i Laia Sola (estadística), així com el cap de la Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central-IDIAPJGol, Josep Vidal (metge de família).

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Malalties, Notícies, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.