Fa 10 anys que l’ICS Catalunya Central forma professionals d’infermeria familiar i comunitària i, en aquest temps, se n’han format una seixantena.
Durant la Jornada de Recerca i Docència, celebrada a Taradell, els i les especialistes en formació a la Catalunya Central han presentat els seus treballs finals de recerca.
La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha celebrat aquest dimecres, 8 de maig, la XIII Jornada de Recerca i Docència, amb l’objectiu d’acomiadar la darrera promoció de residents d’infermeria familiar i comunitària que s’han format a la institució. Es tracta de 12 infermeres, un 40% de les quals continuaran treballant als equips d’atenció primària de la regió central un cop finalitzada la seva residència de dos anys. També s’hi han acomiadat 5 llevadores, dues del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Anoia i 3 d’Osona.
La Jornada, que ha comptat amb una vuitantena de participants entre residents, tutors, coordinadors docents i direccions dels equips d’atenció primària, ha celebrat que fa 10 anys que la Unitat Docent forma infermeres de l’especialitat familiar i comunitària. Va començar el 2014 i, durant aquests anys, ja s’han format una seixantena de professionals.
La benvinguda de la sessió ha anat a càrrec de Laura Camps, cap d’estudis de la institució, que ha agraït “l’esforç i la professionalitat a les residents i també als tutors i als centres docents”. Per la seva banda, Josep Vidal, coordinador de la Unitat de Recerca i Innovació – IDIAP Jordi Gol, ha demanat a les residents sortints que no deixin la recerca, ja que “és una de les formes que permet millorar l’atenció primària per a la nostra població”. La coordinadora docent de l’EAP Santa Eugènia de Berga, Marta Cantero, ha destacat la tasca realitzada durant 10 anys formant residents i, a l’últim, la directora assistencial de l’ICS a la Catalunya Central, Elisabet Descals, ha destacat “els valors dels residents: resiliència, implicació, empatia, dedicació, transformació, esforç…”, que ha concretat que també són valors de l’atenció primària.
La Jornada també ha comptat amb una conferència a càrrec del psicòleg i autor dels llibres Psicologia Punk i Autoestima Punk, Víctor Amat.
Posteriorment, s’ha donat pas a la presentació dels set treballs finals de recerca realitzats per les 17 residents que s’acomiadaven. Els treballs de recerca exposats han abordat inquietuds i problemàtiques detectades a la consulta d’infermeria d’atenció primària o de l’ASSIR des d’una visió holística i no farmacològica. Alguns dels temes tractats han estat l’abordatge del dolor en ferides complexes o en dismenorrea primària, abordatges no farmacològics per augmentar l’eficàcia del tractament de ferides d’extremitat inferior, la possibilitat de millorar la vivència del part a través del ioga o la detecció precoç del deteriorament cognitiu. Tots els treballs han estat supervisats per la Unitat de Recerca de la Catalunya Central.
Com a novetat, s’ha premiat un dels treballs finançant la publicació d’aquest en una revista científica. La recerca guardonada és la que han fet les infermeres Sonia Rodríguez i Sònia Prada, sobre “L’educació sanitària grupal és una intervenció efectiva per a millorar l’adherència terapèutica en pacients amb fibril·lació auricular en tractament amb anticoagulants orals directes?”.
La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec de Yolanda Ordorica, directora assistencial de l’ICS a la Catalunya Central; Nàyade Crespo, responsable de l’ASSIR Catalunya Central, i Emi Camprubi, presidenta de la Subcomissió d’Infermeria de la UDMAFiC Catalunya Central, que han felicitat a les especialistes per la finalització del seu període formatiu i les han encoratjat a treballar per a la inclusió d’especialistes al sistema sanitari.