La Meva Salut, eConsulta i videoconsulta per combatre el COVID-19

Josep Vidal, metge de l’EAP Navàs-Balsareny, doctor en medicina i investigador de la Unitat de suport a la recerca de l’ICS a la Catalunya Central, ens parla dels nous models de consultes telemàtiques que s’han habilitat i potenciat per facilitar la continuïtat de l’assistència sanitària de manera no presencial: La Meva Salut (LMS), l’eConsulta i la videoconsulta.

Abans de la crisi sanitària provocada pel Covid-19, la gran majoria dels pacients es desplaçaven als centres d’atenció primària (CAP) i consultoris locals per a ser atesos.

A l’actualitat,  l’ICS a la Catalunya Central ha realitzat més de 191.700 visites telefòniques i més de 85.800 visites virtuals des de principis de març fins al 3 de maig. Aquestes xifres tripliquen l’activitat habitual i s’expliquen a partir de la situació actual en què l’atenció presencial als centres d’atenció primària i consultoris locals s’ha reduït al màxim i ha baixat un 58%. Els canvis són fruit de l’adaptació que els professionals d’Atenció Primària han fet per fer front a l’epidèmia, reorganitzant-se i oferint la millor assistència a la ciutadania en què per primera vegada, l’atenció telemàtica ha superat l’atenció presencial.

La Meva Salut (LMS)

És un espai digital personal, de consulta i de relació, que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i d’altres serveis en línia per fer tràmits, consultes i tenir cura de la seva salut. Inclou la informació que s’ha generat per l’atenció sanitària prestada en algun dels centres assistencials públics, com ara el Pla de medicació vigent, les vacunes administrades, els diagnòstics, els informes clínics i els resultats de les proves i les exploracions complementàries. Per garantir la confidencialitat i la seguretat en l’accessibilitat a les dades, hi tenen accés les persones de 16 anys o més que disposin de la Targeta sanitària individual (TSI) i d’algun sistema d’identificació personal unívoca de la seva identitat.

A més a més, des de fa unes setmanes, és possible que el metge/ssa de família publiqui les incapacitats temporals (IT) (altes/baixes i comunicats de confirmació) a LMS, per tal de facilitar l’accés a l’usuari i poder fer l’enviament a l’empresa i la impressió del document des del seu domicili. Des de la seva carpeta personal de LMS, es pot accedir a l’IT en format PDF per imprimir o enviar a l’empresa.

Les persones que encara no tinguin accés a La Meva Salut, excepcionalment, poden donar-se d’alta trucant al telèfon 900 053 723 sense necessitat d’acudir presencialment al centre  d’atenció primària o a través de la pàgina web. Per a més informació, consulteu les Preguntes freqüents sobre LMS.

L’eConsulta

Pàgina de l'eConsulta

És una eina de consulta interactiva entre el ciutadà i els professionals de salut que complementa l’atenció presencial. Permet enviar consultes en qualsevol moment del dia i des de qualsevol dispositiu, amb la possibilitat d’afegir-hi fitxers annexos, documents o imatges. L’eConsulta permet triar a quin professional dirigir la consulta, guardant un registre de les interaccions prèvies. El professional us respondrà en un termini màxim de 48 hores en dies laborables i rebreu una notificació quan ho faci. Cal tenir present que, en no ser un servei en línia, no està previst per a consultes urgents o que requereixin una resposta immediata. Consulteu el vídeo sobre l’eConsulta explicatiu.

La videoconsulta

És el darrer tipus de visita telemàtica incorporada al sistema nacional de salut català. Amb aquest tipus de consulta, podreu fer una vídeo trucada a un professional sanitari a través d’un mòbil o ordinExemple de correu que l'usuari rebrà per programar una videoconsultaador. Si voleu utilitzar aquest recurs, demaneu-ho al CAP i el professional un convidarà a través d’un un correu electrònic amb la URL de connexió i indicacions dels navegadors amb que es pot obrir. Exemple de correu que rebreu.

 

 

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de coronavirus i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.