El CAP Berguedà, de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central, i l’Ajuntament de Berga impulsen una nova edició de l’Escola de salut de Berga, a partir del 17 de gener, per promoure la salut i el benestar de la població a través de sessions d’una hora, quinzenals, fins al juny. Les activitats de l’Escola de salut són obertes a tots els veïns i veïnes de Berga, sense límit d’edat, i es faran quinzenalment els dimecres a la tarda, de 5 a 6, al Casal Cívic i Comunitari de Berga. No cal inscripció prèvia.
S’hi tractaran diverses temàtiques:
- El 17 de gener, la infermera Montserrat Boixader parlarà de la pròstata i la salut masculina.
- El 31 de gener, la llevadora Gabriela Pérez oferirà una sessió sobre sòl pelvià, en què explicarà estratègies per superar la incontinència i altres disfuncions.
- El 14 de febrer, el metge de família Joan Plana explicarà com es poden evitar infeccions urinàries recurrents.
- El 28 de febrer, es farà una xerrada sobre el Programa d’atenció domiciliària i equip de suport (PADES) al Berguedà, a càrrec de la metgessa Olga Linares i la infermera Antonia Malé.
- El 20 de març, la fisioterapeuta Teresa Terricabres donarà consells pràctics en higiene postural.
- El 10 d’abril, la xerrada de la treballadora social Jordina Cunill se centrarà en el document de voluntats anticipades (DVA).
- El 24 d’abril, les metgesses de família Laia Guix i Eulàlia Olivé parlaran sobre els canvis físics i psicològics més habituals durant la menopausa.
- El 15 de maig, el referent de benestar emocional i comunitari Aitor Cañadas oferirà una sessió sobre el dol i sobre com podem gestionar la pèrdua d’una persona estimada.
- I el 12 de juny, l’última sessió, girarà entorn l’alimentació recomanada durant la menopausa, a càrrec de la dietista-nutricionista Mar Gargallo.
Èxit de participació
És la tercera edició que s’organitza, des del CAP i amb la col·laboració de l’Ajuntament, de l’Escola de salut de Berga, per la qual ja han passat més de 200 persones al llarg de 2023. Les escoles de salut són una intervenció comunitària liderada pels equips d’atenció primària (EAP), els continguts de les quals es treballen estretament amb altres institucions i entitats municipals. El disseny i el desenvolupament de la intervenció s’adapten a les característiques i necessitats de cada població.