L’acte institucional dels 50 anys del CAP Osona posa en valor els professionals d’atenció primària a la ciutat de Vic i a la comarca

El Paranimf de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit aquest dijous, 1 de desembre, al migdia l’acte institucional de commemoració dels 50 anys del CAP Osona, el centre de referència de l’atenció sanitària pública de la comarca. L’acte ha servit per posar en valor la imprescindible tasca dels professionals d’atenció primària a la ciutat de Vic i a la comarca d’Osona. Durant l’acte s’ha estrenat la cançó i el videoclip que s’han fet expressament per commemorar els 50 anys d’història del centre de salut i s’ha pogut escoltar la conferència “El repte com un imant” a càrrec de l’alpinista Ferran Latorre.

Els parlaments han començat amb la gerent territorial de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS), Anna Forcada Arcarons, que ha subratllat el paper de referència del CAP Osona a la comarca, amb una mitjana de dos milions de visites realitzades en els darrers set anys. Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra Solà, ha recordat que abans de la construcció de l’edifici actual del CAP, en aquella plaça hi havia la presó, ha assegurat que la reestructuració era necessària per a la salut de Vic i també s’ha posat a disposició dels professionals sanitaris: “Sabeu que sempre tindreu la ciutat al vostre costat”. La directora gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi i Estévez, ha dit: “Que avui siguem en aquest espai emblemàtic de la ciutat expressa comunitat. Nosaltres, l’Atenció Primària, som un recurs bàsic de la societat i treballem per una salut global. És cert que hem de fer canvis. Tenim molts reptes per davant i estem conjurats per afrontar-los”.

Posteriorment, la presentadora de l’acte, la periodista Anna Vilajosana Garcia –cap de Comunicació de l’ICS Catalunya Central– ha donat pas a dos professionals del CAP Osona que han representat la resta de companys i companyes: Lluís Sarreta Cortina, treballador social de l’EAP Vic Nord, i Montse Verdaguer Planella, llevadora de l’ASSIR Osona, han explicat què significa per a ells formar part d’aquest equip i la vinculació establerta amb els pacients al llarg de tots els seus anys de trajectòria professional: “Els acompanyem en els moments més importants de la vida i això crea una relació molt especial”.

Videoclip del 50è aniversari

La commemoració també ha servit per estrenar la cançó i el videoclip que s’ha preparat per a l’aniversari, amb la col·laboració dels músics osonencs Mariona Castells i Guillem Roma (Ànana Música). El vídeo reflecteix escenes quotidianes que es viuen al CAP i reforça el sentiment de pertinença a la comunitat de Vic i Osona. El podeu veure en aquest enllaç.

Tot seguit, l’alpinista osonenc Ferran Latorre Torres, el primer català que assoleix els 14 cims de més de vuit mil metres que hi ha al món, ha ofert la conferència “El repte com un imant”. Latorre va tenir com a centre de salut de referència durant molts anys el CAP Osona i durant la seva intervenció va reforçar valors com el treball en equip, la confiança i la perseverança per assolir qualsevol fita.

Ha tancat l’acte la delegada de la Conselleria de Salut i gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut, Alba Oms Llobet, que va posar data al Pla director del projecte de remodelació del CAP Osona: “Hem d’adaptar les infraestructures a les necessitats de la població. És el que farem el 2023. Cal innovació en la manera de treballar dels equips i transformar la manera d’atendre la ciutadania”. El Departament de Salut va anunciar aquest estiu que destinarà 8 milions d’euros del Pla d’inversions en atenció primària per remodelar i ampliar aquest edifici històric.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.