Igualada ha acollit aquest dimecres a la tarda una jornada monogràfica sobre la detecció i el tractament de la incontinència fecal, que ha comptat amb la participació d’uns quaranta professionals de l’atenció primària, residències i del Servei d’Atenció Primària i de ponents altament qualificats. L’organització ha anat a càrrec de l’Associació per a la Incontinència Anal (ASIA) i el Servei d’Atenció Primària Anoia de l’ICS. Les diverses ponències han permès posar de manifest la problemàtica que suposa estar afectat per incontinència fecal, que es caracteritza per les ganes continuades de defecar, pel fet de no poder aguantar fins arribar al bany o per la pèrdua inesperada de femta.
En el decurs de les ponències es va remarcar que la incidència social d’aquest problema és superior a la que podria semblar inicialment, ja que sovint els afectats no en parlen. Es considera que un 12 % de la població pateix incontinència fecal, l’origen de la qual pot ser molt variat amb causes com ara lesions musculars o pèrdua de la capacitat d’emmagatzematge.
Un dels vessants especialment problemàtic associat a la incontinència fecal és el psicològic. A la Jornada s’ha dit que “és normal que els malalts tinguin vergonya i s’aïllin. Costa que es parli de defecar, perquè forma part dels aspectes més íntims i privats d’una persona”. Moltes de les persones que tenen aquest problema viuen en un estat d’alerta permanent, la qual cosa els genera estrès, reducció de l’autoestima, tristesa, ràbia, etc.
En les diverses intervencions es van aportar eines per reduir o resoldre la incontinència, des de diversos vessants: la nutrició, la fisioteràpia o la psicologia. Es va constatar el paper important que té l’assistència primària, especialment infermeria, en la detecció d’aquesta problemàtica que, actualment, es considera infradiagnosticada.