Les llevadores Ester Muñoz i Maria Monreal, del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d’Osona, han impulsat el primer grup de preparació de la paternitat només per a homes de la Catalunya Central. Aquest mes de juny ha finalitzat la primera tongada de sessions preparades exclusivament per a homes que seran pares, i la voluntat és repetir la iniciativa de l’ICS Catalunya Central després de l’estiu.
A principis de maig van començar les sessions al CAP Osona de Vic i s’han dut a terme durant set setmanes. Hi han participat una desena d’homes de la comarca, que han pogut compartir eines i recursos durant el procés d’embaràs de les seves parelles i preparar-se per al naixement i la paternitat amb l’acompanyament de les llevadores. Han treballat temes com els biaixos de gènere en la societat patriarcal; la sexualitat durant l’embaràs, mites i oportunitats; la conciliació familiar; la corresponsabilitat; la comunicació amb la parella; les emocions; l’acompanyament durant la gestació, el part i el postpart; i els permisos i tràmits que cal fer després del naixement, entre d’altres.
L’objectiu d’aquest grup és analitzar els tipus de masculinitats amb perspectiva de gènere, valorar nous models de masculinitat que faciliten l’equitat entre homes i dones, i aconseguir més implicació dels pares en la criança. Ester Muñoz, una de les llevadores, explica que el projecte va néixer el 2016 sota el guiatge de l’ASSIR Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona a través del projecte Canviem-ho, que va analitzar les demandes i necessitats dels futurs pares en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva. Amb els resultats del projecte, l’Associació Catalana de Llevadores va iniciar una formació específica per a llevadores arreu del territori que els permet realitzar cursos de preparació de la paternitat destinats només a homes.
Segons Monreal, que fa una valoració molt positiva de la proposta, els pares que han participat en aquestes sessions “han pogut compartir dubtes, pors i inquietuds d’una forma més íntima, en un espai de reflexió només per a ells, sense el condicionant que a vegades suposa la parella”.
Els participants coincideixen amb ella i recomanen l’experiència a altres futurs pares. Adrià Roca destaca que el grup els ha permès “crear una xarxa de suport que fora no teníem, trencar estereotips i posar el nostre gra de sorra en el nou model de pares que volem ser”. També, compartir emocions: “Era el primer cop que parlava de sentiments amb altres homes”, assegura Àlex Faust. Jordi Campà, per la seva banda, comenta que ha estat un grup “molt dinàmic i amè, que mantindrem a través de WhatsApp un cop acabin les sessions, per tal de seguir compartint la nostra experiència com a pares novells”.