L’atenció primària de Vilanova del Camí incorpora una terapeuta ocupacional per millorar la qualitat de vida dels pacients d’atenció domiciliària

Com la col·laboració entre una terapeuta ocupacional i els professionals d’atenció primària pot millorar la qualitat de vida dels pacients d’atenció domiciliària ―mitjançant la reducció del seu risc d’accidents a la llar, l’alentiment de la davallada funcional del pacient  i la disminució de la prescripció de medicaments― és el tema central d’un estudi que s’està duent a terme a Vilanova del Camí i que es va presentar en la darrera Jornada de Recerca de l’ICS Catalunya Central.

Els pacients d’atenció domiciliària requereixen un treball multidisciplinari per promoure les seves funcions cognitives, sensorials i físiques, per mantenir i/o millorar la seva autonomia i la seva independència en activitats bàsiques de la vida diària i per promoure l´adaptació de l´entorn domiciliari. L’estudi que s’està duent a terme avalua la intervenció d’una terapeuta ocupacional en les visites domiciliàries als usuaris assignats al CAP Vilanova del Camí.

La terapeuta fa valoracions individualitzades, avalua l’adequació de la llar, el grau de dependència, la marxa i l’equilibri, les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària, el grau d’orientació temporal i espacial, la qualitat de vida i el nombre de caigudes.

Un equip multidisciplinari format per diferents professionals d’atenció primària revisa aquestes intervencions, la història clínica del pacient i el seu pla de medicació i s’acorden les estratègies comunes per adaptar-se a les necessitats reals de la persona i millorar la seva qualitat de vida.

Es programen visites domiciliàries de seguiment segons cada cas i, al cap de sis mesos, es repeteixen totes les valoracions individualitzades. Amb aquest estudi es preveu poder programar adaptacions a la llar que disminueixin el risc de caigudes, reduir la prescripció de medicaments i millorar la qualitat de vida d’aquests pacients a través d’un abordatge global.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies de recerca i innovació i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.