L’activitat física grupal entre persones grans redueix els símptomes de depressió i ansietat, i millora la percepció de la pròpia salut i la socialització. Aquestes són les principals conclusions a les quals s’ha arribat després d’un treball dut a terme durant quatre mesos amb un centenar de pacients de tres equips d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central al Bages: Súria, Sant Joan de Vilatorrada i Plaça Catalunya de Manresa, amb el suport de l’IDIAP Jordi Gol.
L’aïllament social, la soledat i els estats depressius i d’ansietat són problemes en augment entre les persones grans. L’objectiu era reduir aquests símptomes mitjançant un programa d’activitat física grupal: durant quatre mesos, han sortit a caminar dos dies per setmana, acompanyats de professionals d’atenció primària. Per valorar els resultats, paral·lelament, un altre grup (el grup de control) seguia els controls habituals. En total, s’ha treballat amb un grup de 94 pacients d’ una mitjana d’edat de 74 anys.
A l’inici de l’estudi, els integrants dels dos grups no presentaven diferències significatives en la percepció que tenien de la seva salut i del seu estat emocional. En canvi, després d’aquests quatre mesos de treball, els resultats han estat molt diferents entre un grup i l’altre. En el cas de les persones que van sortir a caminar, l’estat de depressió ha baixat 9 punts; l’ansietat, 8 punts; la percepció de suport social ha pujat 13 punts i també millora la percepció de l’estat de salut general.
Per tant, el treball “L’activitat física en grup millora l’estat emocional i la socialització de la gent gran?” ja té una resposta clara: els resultats diuen que millora la qualitat de vida, el suport social i la pertinença a un grup, i disminueix els símptomes de depressió i ansietat. A més, el nivell de satisfacció dels participants ha estat molt elevat. Algunes de les seves valoracions, que s’han pogut recollir al final del treball, han estat les següents:
- “Que bé que ens ho hem passat. Amb ganes de tornar-hi!”
- “M’he aprimat i estic més animat que mai”
- “És bonic anar tot el grup i explicar-te coses, així et pots desfogar”
- “Al principi no sabia si m’agradaria, però estic molt contenta d’haver vingut”
- “He conegut gent, hem parlat i hem fet salut. Ens ho hem passat molt bé!”
En el futur, aquest estudi ha de continuar desenvolupant-se per avaluar l’impacte a llarg termini, el grau de compliment dels participants amb un estil de vida més saludable, i la seva aplicació en altres tipus d’intervencions com són els horts comunitaris, o en altres patologies.