L’EAP Plaça Catalunya de Manresa du a terme un projecte per millorar l’alimentació dels pacients amb risc cardiovascular

Professionals de l’EAP Plaça Catalunya de Manresa han dut a terme un projecte per promoure l’alimentació basada en la dieta mediterrània entre un grup de pacients amb cardiopatia isquèmica. Després d’un any d’accions i seguiment, s’ha demostrat que els participants han millorat de forma significativa la seva alimentació.

El treball ha consistit a fer una selecció de 111 pacients, amb una mitjana d’edat de 65 anys (78 % homes i 22 % dones), perquè durant un any se’ls fes un seguiment a través d’un qüestionari de compliment de la dieta mediterrània, que mesurava l’evolució dels seus hàbits alimentaris i dirigia els consells que se’ls donaven des de la consulta d’infermeria. Durant el procés, els participants també informaven sobre els seus hàbits d’activitat física, consum de tabac i alcohol o l’índex de massa corporal, entre d’altres.

El resultat ha demostrat l’eficàcia dels consells educatius i del seguiment de la dieta, ja que al final del procés s’ha observat en els participants una millora significativa quant a l’alimentació basada en la dieta mediterrània. Els qüestionaris han demostrat un augment en el consum de fruita, verdura, llegums, peix i fruits secs; la utilització de l’oli d’oliva com a principal greix per cuinar, i la disminució del consum de carn vermella o processada i de rebosteria industrial.

Aquest projecte, titulat “Impacte sobre l’adherència a la dieta mediterrània des de la consulta d’infermeria d’atenció primària”, va resultar guanyador en la I Jornada de Recerca de la Catalunya Central, organitzada per l’Institut Català de la Salut en aquest territori. L’objectiu de l’estudi és potenciar el rol dels equips d’infermeria d’atenció primària a l’hora de promoure un canvi en els estils de vida (en aspectes com ara deixar de fumar, fer exercici, mantenir un pes adequat i seguir una dieta baixa en greixos saturats i centrada en productes integrals, verdura, fruita i peix), que juguen un paper fonamental en la prevenció cardiovascular.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.