Més de 300 persones s’han format per accedir a La Meva Salut, tant a l’aplicació mòbil com al web.
Es tracta d’un servei que pretén disminuir la bretxa digital.
L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Navàs-Balsareny, de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, ofereix activitats formatives d’alfabetització digital per fomentar les habilitats tecnològiques i disminuir així la bretxa digital. Els cursos es dirigeixen majoritàriament a persones més grans de 50 anys, tot i que pot accedir-hi tothom qui ho necessiti.
Fins ara, l’Equip ha format més de 300 persones en un projecte d’alfabetització digital que va començar el setembre de 2019, ara fa dos anys. Les persones que ho requereixen pacten una trobada presencial amb un professional d’Atenció a la Ciutadania de l’Equip que, durant la sessió, forma l’usuari o usuària perquè sàpiga accedir a La Meva Salut, descarregar-se l’app i entendre el funcionament de la pàgina web, entre d’altres aspectes.
La responsable d’Atenció a la Ciutadania de l’EAP, Carme Sitja, assegura que “continuarem fent aquestes activitats formatives tot el temps que sigui necessari i sempre que els usuaris ho demanin. Actualment, hem aconseguit que una part important de la població ja conegui i utilitzi La Meva Salut, però encara ens queda camí per recórrer”. Sitja també destaca la importància dels professionals assistencials, que són els qui recomanen als usuaris que es donin d’alta a La Meva Salut i que facin la formació, si els cal.
Les formacions també s’han fet per al personal i l’alumnat d’estudis de grau mitjà i per a grups de persones més grans de 65 anys. A partir d’aquest curs 2021-2022 es vol treballar per dur-les a terme en comunitats d’usuaris d’origen marroquí i també als casals d’avis. Les persones que vulguin apuntar-s’hi poden enviar un correu electrònic a l’adreça: eapnavasbalsareny.cc.ics@gencat.cat.
Una tasca de formació amb reconeixement
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) va reconèixer la tasca realitzada per l’EAP Navàs-Balsareny arran de la pandèmia de la COVID-19, quan l’equip va aconseguir un augment del 130% d’altes a La Meva Salut i del 350% a l’eConsulta, a través de la formació als usuaris.
“Gestió administrativa d’un equip d’atenció primària de la Catalunya Central durant la pandèmia de la COVID-19” és el treball que l’EAP va presentar a la CAMFIC i que va ser publicat el novembre de 2020 al volum 38, núm. 4, del Butlletí d’Atenció Primària de Catalunya (amb ISSN 2013-0422) juntament amb altres 55 estudis. Aquest treball i 14 més van ser premiats i se’n va fer una presentació oral els dies 17 i 18 de novembre de 2020.