La tasca que porten a terme les infermeres és clau per vetllar per la salut global de la ciutadania i, a la vegada, per enfortir el sistema de salut. Aquest és un dels principals missatges que es va transmetre en l’acte de commemoració del Dia Internacional de la Infermera 2022 del Bages, que es va celebrar dimecres a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa sota el títol Una veu per liderar: invertir en infermeria i respectar els drets per garantir la salut global (CII). L’organització de l’esdeveniment va anar a càrrec de la Fundació Althaia, la UManresa-FUB, Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
La benvinguda va anar a càrrec d’Assumpta Prat, directora d’Infermeria d’Althaia; Manel Jovells, director general de la institució, i Marc Aloy, alcalde de Manresa i president del patronat d’Althaia. Van agrair a les infermeres el compromís, implicació i resposta exemplar davant de la pandèmia de la covid-19. També van fer referència als aprenentatges adquirits i a l’exigència ètica que aquests no es perdin per donar resposta als reptes de futur.
Taula d’experiències
En el decurs de l’acte va tenir lloc una taula d’experiències, titulada Garantir la salut global des de diferents àmbits infermers, que va comptar amb la participació de diferents professionals de les institucions organitzadores i que va estar moderada per Núria Capellà, de la Junta d’Infermeria d’Althaia. En les intervencions es va posar de manifest que les infermeres duen a terme una tasca essencial per a la societat, treballant amb i per a les persones, i adaptant-se a les necessitats que sorgeixen en els diferents àmbits i etapes de la vida. També es va posar èmfasi en l’important rol que han tingut durant de la pandèmia de la covid-19.
En concret, Marta Camprubí, infermera del PADES Bages, va parlar sobre el paper clau que tenen en aquest servei, la coordinació amb altres nivells assistencials, l’acompanyament al pacient i a les famílies i, en especial, als membres més vulnerables de la família, i la tasca de docència que fan. Vanesa Ruiz, infermera de la Residència de Navarcles de Sant Andreu Salut, va explicar quina és la seva tasca en el marc de l’equip interdisciplinari del qual forma part, que té com a missió acompanyar la persona atesa en les seves necessitats de salut i el seu projecte de vida així com el suport a les seves famílies.
Per la seva banda, Diego Pérez, infermer de Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de la Fundació Althaia, va parlar del seu rol tant en l’atenció a infants i joves i a les seves famílies com en la presència a la xarxa comunitària de salut, serveis socials, educació i justícia, entre d’altres. També de les repercussions de la pandèmia de la covid-19 en la consulta. En aquest sentit, va destacar els nous hàbits comportamentals no saludables com són l’excés d’ús de pantalles, l’augment dels trastorns de conducta alimentària i l’increment de les autolesions no suïcides com a eina per afrontar el malestar que fan servir alguns joves. L’acte va comptar amb la intervenció d’Emma Giner, experta en el desenvolupament d’equips multiculturals que està al capdavant del projecte People & Organisation Shaker, que va pronunciar la conferència El poder de les infermeres.
Lliurament de premis del concurs de fotografia
Al final es va fer el lliurament de premis del concurs de fotografia #infermeresbages 2022. El premi de la temàtica “Dia a dia de les infermeres, posant en valor la seva tasca” ha estat per a Núria Solé Reixachs, infermera de l’equip del bloc quirúrgic de la Clínica Sant Josep de la Fundació Althaia. El premi de la temàtica “Fent salut” se l’ha endut Ester Gonzalez Pérez, infermera de l’equip de l’Àrea Bàsica Sagrada Família de Manresa de l’ICS.