Els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Consorci Sanitari de l’Anoia treballen conjuntament per agilitzar la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària.
Una quarantena de professionals de l’Institut Català de la Salut a l’Anoia i del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) han participat, el 29 d’octubre, en les Jornades d’Atenció Primària, una trobada per treballar la cooperació entre els Centres d’Atenció Primària (CAP) i l’Hospital Universitari d’Igualada i poder oferir la millor atenció als usuaris i pacients.
L’objectiu de les Jornades és sensibilitzar els equips assistencials de la necessitat de treballar de forma conjunta per millorar l’atenció als usuaris, agilitzant la coordinació entre els diversos nivell d’assistència, i fer una proposta d’accions per aconseguir-ho.
La directora del Servei d’Atenció Primària de l’Anoia, Carme Riera, fa una “valoració positiva” de les Jornades. Les taules de treball conjunt van ser “molt participades i es va demostrar que hi ha un treball previ fet amb els equips”, una tasca en què cada equip havia d’identificar possibles accions de millora en la coordinació per poder-les exposar durant la sessió conjunta.
L’obertura de les Jornades ha anat a càrrec de la gerent de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, Anna Forcada, i de la directora de Sector del CatSalut, Alba Oms. En representació del Consorci Sanitari de l’Anoia, hi ha intervingut el director assistencial extrahospitalari, Joan Miquel Carbonell. A continuació, ha tingut lloc la xerrada de la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, Alba Brugués, que ha fet una reflexió sobre el repte de l’atenció primària, les propostes de millora i la cooperació entre equips, i els nous rols professionals emergents.
Després de les intervencions, s’han posat en comú reflexions i suggeriments d’un grup focal d’anoiencs sobre el tema. Es tracta de la primera vegada que es recull la veu de la ciutadania en aquesta qüestió. Finalment, s’ha clos la sessió amb tallers per treballar els temes conjuntament.
Les d’aquest octubre són les segones jornades que es realitzen, després d’una primera sessió que es va impulsar el mes de juliol des de l’Hospital Universitari d’Igualada. Es preveu que hi hagi unes terceres jornades, que posaran en comú les propostes i que comptaran amb la presència d’un grup de pacients assignats a cada un dels centres d’atenció primària, tant de l’ICS com del CSA.