L’ICS a la Catalunya Central participa en dos estudis serològics per avaluar la immunitat de la COVID-19 entre els professionals d’atenció primària

 L’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central participa en dos estudis serològics per avaluar la immunitat del coronavirus SARS-CoV-2 entre els professionals sanitaris de l’atenció primària al territori. Els estudis SERO CATCentral i COVID CATCentral compten amb la col·laboració de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Català de la Salut, l’Institut de Salut Global de Barcelona (centre impulsat per la Fundació La Caixa), la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu i l’IDIAP Jordi Gol. Es plantegen com un projecte de recerca ambiciós, que servirà de base per dissenyar futures estratègies de protecció immunitària contra el coronavirus SARS-CoV-2.

Els estudis volen contribuir a generar coneixement sobre el virus des de l’atenció primària. Actualment, se sap que la resposta immunitària al virus SARS-CoV-2 amb generació d’anticossos s’observa, en la majoria d’individus infectats, al cap de 10-15 dies després de l’aparició de símptomes de la COVID-19. No obstant això, a causa de la recent aparició d’aquest virus en la població humana, encara no se sap quant de temps es mantindran aquests anticossos o si proporcionaran protecció contra la reinfecció. Es coneix poc, també, el paper que juga la immunitat cel·lular enfront del coronavirus SARS-CoV-2.

 

Objectius de l’estudi

Les investigadores del projecte, Anna Ramírez i Anna Ruiz, expliquen que els estudis tenen l’objectiu d’avaluar la immunitat cel·lular i de caracteritzar el perfil d’anticossos específics als antígens del coronavirus SARS-CoV-2 en mostres de sang recollides de forma prospectiva durant 12 mesos i que permetran analitzar la cinètica, la magnitud i la durabilitat en relació amb la clínica presentada durant la infecció.

 

La metodologia

El SERO CATCentral és un estudi longitudinal, prospectiu, d’un any de seguiment. Es preveu estudiar més de 1.200 professionals sanitaris de la Catalunya Central dels àmbits d’atenció primària, hospitalari i residencial amb serologia positiva per coronavirus SARS-CoV-2. Es relacionaran les variables demogràfiques i clíniques amb els resultats serològics de tres mostres sanguínies recollides cada sis mesos.

 

El COVID CATCentral és un estudi longitudinal, prospectiu, d’un any de seguiment. S’estudiaran de forma detallada 175 professionals de l’àmbit sanitari d’atenció primària  amb resultats positius de PCR per coronavirus SARS-CoV-2 durant el període del 10 de març al 10 d’abril. Es relacionaran les característiques demogràfiques i clíniques amb els resultats serològics mensuals i d’immunitat cel·lular cada quatre mesos.

 

El cap de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Català de la Salut, Josep Vidal, considera que “la col·laboració de l’atenció primària en l’àmbit de la recerca és imprescindible per aconseguir resultats globals en la ciència i en la prevenció de la salut, no només en la situació de pandèmia que estem patint sinó en altres patologies existents o que puguin existir”.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.