L’ICS a la Catalunya Central promou el bon ús dels antibiòtics aplicant tests de diagnòstic ràpid per determinar si l’origen de les faringitis és víric o bacterià

Els professionals de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central apliquen tests de diagnòstic ràpid (TDR) per determinar si l’origen de les faringitis és víric o bacterià. La prova permet aplicar el tractament antibiòtic només en aquells casos en què la malaltia té un origen bacterià i és estrictament necessari per combatre la infecció. L’objectiu és evitar l’ús innecessari dels antibiòtics. Durant els darrers anys la proliferació de bacteris que no responen als antibiòtics s’ha convertit en una seriosa amenaça per a la salut pública. El mal ús d’aquests medicaments fa que perdin eficàcia per tractar malalties que fins ara es podien guarir fàcilment.

Les dades al territori

La major part de les faringitis són víriques i es resolen espontàniament sense tractament antibiòtic i adoptant mesures simptomàtiques contra el mal de coll i la febre. Des de gener fins a mitjan novembre un total de 5.335 persones han consultat els CAP del territori per un procés de faringitis (1.510 a l’Anoia, 2.203 al Bages, Berguedà i Moianès i 1.623 a Osona). La xifra representa una incidència global de l’1,4% de la població atesa. Algunes persones usuàries han consultat més d’una vegada pel mateix motiu durant el mateix període, fet que comporta que s’hagin diagnosticat 5.465 processos de faringitis. Els resultats dels tests de diagnòstic ràpid fets aquest 2020 des de l’ICS a la Catalunya Central han permès tractar amb antibiòtics un 18% de les persones amb faringitis.

 

 

El tractament

En un 61% dels casos, s’ha indicat l’antibiòtic amoxicil·lina (una penicil·lina) que és l’adequat en aquestes infeccions. La resta de tractaments s’han fet amb altres grups d’antibiòtics que o bé estarien justificats en pacients amb al·lèrgia a la penicil·lina, o bé no serien la primera opció entre tots els antibiòtics disponibles (ja que són més susceptibles a l’aparició de resistències bacterianes). El TDR consisteix a recollir una mostra fregant amb un escovilló les dues amígdales i la paret posterior de la faringe. La farmacèutica o el farmacèutic d’atenció primària és el professional integrat a l’equip d’atenció primària que és expert en la utilització dels medicaments i promou activament l’ús adequat dels antibiòtics. Aquestes dades de seguiment són fruit del disseny d’un quadern de comandament, que permet aquests professionals monitorar de forma mensual la qualitat de l’abordatge de les faringitis i, en conseqüència, promoure accions de millora per adequar el tractament antibiòtic.

 

Conscienciar la ciutadania

La Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut cada novembre, es proposa augmentar la sensibilització mundial sobre la resistència als antibiòtics i fomentar millors pràctiques entre el públic en general, els professionals de la salut i els responsables polítics. La campanya incideix en missatges clau a la ciutadania que reiteren que els antibiòtics no curen virus com la grip o els refredats, que tampoc alleugen el dolor ni la febre ja que només serveixen per tractar infeccions provocades per bacteris i que, si s’utilitzen equivocadament, deixaran de ser efectius quan més falta facin.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.