L’ICS Catalunya Central impulsa a Osona una formació pionera en la detecció i tractament de problemes de fre lingual en nadons

L’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central, en col·laboració amb l’Hospital Universitari de Vic, impulsa un programa de formació pioner a la comarca d’Osona per a la detecció i tractament d’anquiloglòssia (fre lingual curt) en nadons. Aquesta patologia pot provocar greus problemes en la lactància –com ara dolor i clivelles en la mare i, en el nadó, dificultat en l’extracció de la llet, dificultat en guany ponderal, gasos o còlics, etc– i també en infants i adults –dificultats de la parla, otitis, problemes respiratoris, trastorns de la son i problemes de la columna vertebral, entre d’altres–.

Una seixantena de professionals de pediatria, infermeria, odontologia i llevadoria de l’ICS i de l’Hospital Universitari de Vic s’han format aquesta setmana per poder valorar i diagnosticar l’anquiloglòssia. La part pràctica que engloba aquest curs s’ha dut a terme amb pacients reals al CAP Osona, amb la participació d’una quinzena de professionals a qui se’ls ha format en la tècnica de la frenectomia. Aquesta intervenció consisteix en la incisió del fre lingual quan aquest dificulta la mobilitat i les funcions de la llengua.

La necessitat d’aquesta formació es va detectar en la negociació de la formació AFCAP (Acord per a la Formació Contínua de les Administracions Públiques) i ha estat promoguda pel servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) Osona de l’ICS Catalunya Central. L’han impartit professionals experts en lactància i problemes derivats del fre lingual: Raquel Moreno, la llevadora de la consulta de lactància de l’ASSIR Osona i consultora internacional en lactància materna (IBCLC), i els pediatres Luis Ruíz, del Servei d’Atenció Primària Delta del Llobregat i referent internacional en lactància i frenectomies, i Maria Viñolas, referent de la consulta d’anquiloglòssia i lactància materna d’Osona.

L’objectiu del curs és que a partir d’ara es pugui fer un abordatge correcte d’aquesta patologia des de la mateixa atenció primària i hospitalària sense haver de derivar els nadons fora de la comarca, ja que a hores d’ara només hi ha una pediatra experta en el tractament de l’anquiloglòssia a Osona per la via pública. La llevadora Judit Tarrés, coordinadora de l’ASSIR Osona, subratlla que “és important que tots els professionals que atenen la població maternoinfantil estiguin formats per valorar, diagnosticar i tractar aquests problemes que poden interferir en l’èxit de la lactància”.

S’estudia estendre a la resta del territori aquesta formació per millorar l’atenció dels nadons que necessiten ser intervinguts per resoldre les limitacions que els provoca una posició impròpia del teixit lingual (conegut com a fre lingual curt o “llengua lligada”). Es calcula que entre el 8 i el 10% dels nadons presenten aquesta patologia en major o menor grau, i la xifra augmenta quan l’examinador està entrenat per a la detecció. En un estudi recent de l’Hospital del Mar la prevalença arriba al 32% dels nounats.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Embaràs i infants, Formació, Notícies, Salut sexual i reproductiva. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.