L’ICS Catalunya Central participa en un projecte de recerca a Angola amb Vall d’Hebron que destapa una malaltia desatesa en una zona rural

Professionals de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central han participat en un projecte de recerca a Angola, juntament amb l’Hospital Vall d’Hebron i un hospital angolès, que ha tret a la llum l’elevada presència d’afectats per tuberculosi multiresistent a la zona rural de Cubal, una malaltia no estudiada fins ara per les autoritats del país. Es tracta d’una comunitat d’alt risc, amb una elevada prevalença d’aquesta malaltia, per a la qual s’ha posat en marxa un tractament específic. Des de l’ICS Catalunya Central s’ha participat en la planificació i gestió del projecte, la instal·lació d’equipament a l’hospital Nossa Senhora do Paz a Cubal, formació de tècnics de laboratori i altre personal sanitari i elaboració d’anàlisi estadística de l’estudi.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha liderat un estudi que ha permès detectar que la taxa de tuberculosi multiresistent a la zona rural de Cubal és quatre vegades superior a l’estimada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, els experts han confirmat que la taxa de tuberculosi multiresistent primària (és a dir, pacients que pateixen la malaltia per primera vegada) és del 8% (l’OMS l’estimava en el 2,8%). En el cas de la tuberculosi multiresistent secundària (pacients que ja han patit la malaltia prèviament), la taxa és del 71% (l’OMS l’estimava en el 21%). L’estudi s’ha publicat a la revista Emerging infectious diseases.

Aquest estudi s’emmarca en un projecte de col·laboració amb l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal, d’Angola, que es va iniciar l’any 2008 per oferir recerca, assistència i docència. Els investigadors van observar que hi havia un elevat fracàs dels tractaments contra la tuberculosi entre els pacients que arribaven a aquest hospital. Per aquest motiu, es va iniciar un estudi conjunt per detectar la taxa de tuberculosi multiresistent als tractaments entre el Servei de Malalties Infeccioses i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, amb la col·laboració d’un expert de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central i amb el finançament de la Fundación Probitas.

El primer pas va ser enviar un aparell de diagnòstic mol·lecular a l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal per tal de detectar la presència de tuberculosi multiresistent entre els pacients. Les anàlisis realitzades van confirmar l’elevada prevalença de la tuberculosi multiresistent entre els pacients de l’Hospital Nossa Senhora da Paz a Cubal.

Aquesta descoberta ha provocat un canvi en les polítiques de salut d’Angola. L’estudi  ha condicionat que el Programa Nacional del Control de la Tuberculosi inclogui els fàrmacs de segona línia, és a dir, els que es fan servir per tractar la tuberculosi multiresistent. Això és fonamental no només per a la persona que pateix la malaltia, sinó perquè es redueixen els nous contagis.

El repte de la tuberculosi multiresistent

La tuberculosi és una malaltia infecciosa greu causada per micobacteris que es transmet per la tos, esternuts, en parlar o escopir. Sol atacar els pulmons però també pot afectar el sistema nerviós central, el sistema limfàtic, el sistema circulatori, el sistema genitourinari, el sistema gastrointestinal, els ossos, les articulacions i fins i tot la pell.

El tractament de la tuberculosi utilitza antibiòtics per matar els bacteris però requereix períodes llargs de tractament (entre mig any i un any) per eliminar-los completament. La tuberculosi multiresistent és la que no respon, com a mínim, a la isoniazida ni a la rifampicina, els dos antituberculosos més potents. Aquesta patologia constitueix un problema de la salut pública greu en molts països en desenvolupament, perquè té pitjor pronòstic i el tractament és encara més llarg, té més efectes secundaris i requereix medicaments més cars i serà un dels grans desafiaments en salut pública a nivell mundial en els propers anys

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies de recerca i innovació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.