L’ICS i la fotògrafa Anna Villaplana impulsen un projecte d’art i salut per reduir l’ús de les benzodiazepines

El CAP Sagrada Família, de Manresa, ha estat el centre triat per posar en marxa “Cos Benzo”, un projecte innovador que combina art i salut i que pretén fer reflexionar sobre el consum excessiu d’aquest grup de fàrmacs

Les benzodiazepines (BzD) encapçalen el grup de fàrmacs més utilitzat al món per tractar l’ansietat i l’insomni. Davant de la possibilitat que la pandèmia de la COVID-19 en dispari encara més el consum, l’ICS Catalunya Central i la fotògrafa Anna Villaplana Casaponsa impulsen el projecte d’art i salut “Cos Benzo”, que pretén conscienciar sobre l’ús i abús de les BzD.

El projecte es va gestar el 2017 i s’implementerà com a prova pilot aquest estiu al CAP Sagrada Família de Manresa. “Cos Benzo” ha obtingut la beca Lens, un premi IPA 2017 i la beca a la recerca i innovació en arts visuals del departament de Cultura de la Generalitat. També és un dels vint treballs finalistes als premis #ArtsAgainstCovid, de l’Arts in Health International Foundation, i s’emmarca dins de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS.

La fotògrafa manresana és la creadora i responsable artística de “Cos Benzo”, i es proposa explorar la dimensió col·lectiva i política del consum de BzD, a partir de l’acte fotogràfic. El projecte s’estructura en tres fases: “Benzos” (una reflexió visual per entendre què són les BzD i quins són els seus efectes), “On les guardes?” (que permetrà explorar els hàbits de consum) i “Cossos” (que recollirà les experiències subjectives de la ciutadania que participarà en el projecte).

La doctora Sílvia Góngora dirigirà l’estudi coordinat per la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Addiccions, Notícies, Salut mental. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.