Medicaments i conducció

Alguns medicaments poden provocar somnolència, reducció de reflexos, marejos, i fins i tot accidents, fets que són rellevants en les persones que condueixen o que manipulen maquinària perillosa.

Entre un 4-8% dels accidents de trànsit són a causa dels efectes dels medicaments.

Els principals efectes secundaris dels medicaments que poden afectar negativament en la capacitat de conducció són l’efecte sedant, les alteracions visuals, les alteracions auditives, els vertígens i tremolors.

S’aconsella llegir detingudament els prospectes i també informar sobre els seus hàbits com a conductor el professional sanitari quan li prescriguin un medicament, per conèixer l’efecte del medicament sobre la conducció.

Els psicofàrmacs són els que tenen efectes més perjudicials sobre la conducció. Aquests són els fàrmacs tranquil·litzants, els hipnòtics, els antidepressius i també els estimulants. Però també altres fàrmacs  com alguns col·liris o pomades oftàlmiques que poden influir en la visió; els medicaments utilitzats en els refredats o les al·lèrgies, en concret, els antihistamínics que poden produir sedació, somnolència i disminució dels reflexes. Fins i tot, un simple descongestionador nasal pot afectar-lo. En cas de dubte, consulti amb el metge, infermer o farmacèutic.

A vegades, la disminució de la resposta i, per tant, la situació de risc d’accident en cas de conduir es produeix per la interacció que es pot donar entre alguns fàrmacs

Eviti conduir a l’inici d’un tractament amb fàrmacs que potencialment puguin disminuir els seus reflexos o la seva capacitat visual.

La reacció de l’organisme als medicaments és més significativa els primers dies del tractament i pot no ser tan forta després. Segueixi sempre les instruccions indicades pel que fa a la dosi i al temps de durada del tractament. En cas de dubte, consulti el seu metge o farmacèutic.

La informació sobre aquests efectes adversos s’inclou en els prospectes dels medicaments però també s’inclou un pictograma en l’embalatge del medicament que crida l’atenció de l’usuari i faciliti la identificació del medicaments que podria afectar a la conducció. A més a més, a la  pàgina web de l’AEMPS  es pot consultar el llistat dels medicaments que porten el símbol d’identificació.

La setmana que ve t’explicarem: Adherència: definició i conseqüències.

 

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.