Megaeritema epidèmic. Què és?

Aquesta primavera hem tingut un nombre important de nens amb les galtes vermelles i taques a la pell, amb la malaltia anomenada megaeritema epidèmic.

El megaloeritema, també anomenat “la cinquena malaltia”, “eritema infecciós agut” i popularment “malaltia de la bufetada”, és una malaltia vírica que presenta pocs símptomes generals però unes taques a la pell típiques (exantema). És molt pròpia de la primavera.

La causa de la malaltia és una infecció vírica causada pel parvovirus B19.

Com es contagia? 

El contagi és directe de nen a nen per les gotes de saliva al parlar, tossir…

L’infant és contagiós entre 6-20 dies posteriors a la infecció (període d’incubació i primers símptomes) i no encomana quan apareixen les primeres manifestacions cutànies.

Altra via de transmissió és la sang, i durant l’embaràs la dona malalta pot transmetre’l al fetus amb greus conseqüències, sobretot si la infecció té lloc durant els primers mesos. Per això es recomana no tenir contacte amb dones embarassades de pocs mesos.

El període d’incubació dura de 7 a 15 dies.

Clínica del megaloeritema

La malaltia és generalment molt  benigna, rara vegada hi ha febre. L’exantema de la pell és el símptoma principal. Apareix una erupció vermella a la cara principalment a nivell de les galtes (com de bufetada). Després, es poden veure més taques pels braços, cames i natges. Aquestes poden anar apareixent i desapareixent durant les 4 setmanes després de començar. Algunes circumstàncies reactiven l’exantema: el sol, la calor, la suor… Es per això que s’aconsella anar fresquet, amb roba de cotó transpirable.
Les complicacions són poc freqüents.

Diagnòstic i tractament 

El diagnòstic és clínic, el metge no necessitarà proves de laboratori habitualment ja que les taques de la pell són molt típiques.

Donat que és una malaltia benigna i que l’infant es troba bé no cal donar cap fàrmac.

Prevenció 

No és necessari l’aïllament ja que quan apareix l’exantema  ja no encomana. Per això no és necessària l’exclusió escolar, però si evitar el contacte amb dones embarassades durant el període epidèmic.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.