Més de la meitat dels pacients oncològics del Bages tenen problemes d’insomni i depressió

Un estudi fet per professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la comarca del Bages demostra que més de la meitat dels pacients en tractament oncològic pateix insomni i depressió. Aquest treball —que s’ha dut a terme conjuntament amb el Programa d’Atenció Domiciliaria; Equip de Suport (PADES)— ha revisat 448 pacients, dels quals 278 tenien més de 70 anys. Dels pacients estudiats, un 37 % patia un procés cancerigen digestiu; un 19 %, un de respiratori; un 12 %, un de ginecològic, i un 11 %, un d’urològic. La resta tenia altres tipus de càncer.

L’estudi, realitzat entre els anys 2012 i 2015, demostra que un 53 % dels pacients pateix insomni i símptomes depressius. D’aquests, 118 pacients han rebut tractament amb ansiolítics; 32 pacients, amb antidepressius, i 31 pacients han rebut tractament combinat per als dos símptomes. La resta no ha rebut tractament per tractar el malestar emocional provocat per aquesta malaltia.

Un bon entorn social que acompanyi el pacient durant el procés i un compliment correcte del tractament pautat són factors que el protegeixen de patir algun tipus de malestar emocional important durant la malaltia. L’estudi també demostra que un ús correcte de la medicació per al tractament de l’ansietat i dels problemes de depressió millora els símptomes relacionats amb el malestar emocional.

Aquest estudi s’ha presentat a les Jornades de Recerca que organitza la Unitat Docent Catalunya Central. Aquesta Unitat forma al voltant de 90 professionals per curs, que seran especialistes en infermeria i medicina de família i comunitària.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.