Professionals del CAP Santa Margarida de Montbui promouen la salut entre la població

El dimecres, 27 de setembre, a les 15.30 hores, a la sala Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui,  hi haurà una xerrada informativa sobre “Insomni” a càrrec de les metgesses del Centre d’Atenció Primària Santa Margarida de Montbui, Dra. Montse Lubran i Dra. Queta Díaz.

A continuació, la referent d’Atenció a la Ciutadania del mateix centre, Cristina Tarancón, presentarà l’eina informàtica “La Meva Salut”.  Aquest és un espai digital personal, de consulta i de relació, que permet que la ciutadania disposi de la seva informació personal de salut i d’altres serveis en línia per fer tràmits, consultes i tenir cura de la seva salut. Inclou la informació que s’ha generat per l’atenció sanitària prestada en algun dels centres assistencials públics, com ara el pla de medicació vigent de la recepta electrònica, les vacunes administrades, els diagnòstics, els informes clínics i els resultats de les proves i les exploracions complementàries.

La doble xerrada s’emmarca en la vocació dels professionals del CAP d’apropar els temes de salut a la societat. En aquest sentit, el problema de l’insomni és força generalitzat entre la població. Els episodis poden aparèixer i desaparèixer, i ser temporals o crònics.

Els símptomes de l’insomni poden incloure problemes per agafar el son, despertar-se diversos cops al llarg de la nit o massa aviat, i tenir sensació de cansament i incapacitat de concentrar-se durant el dia i irritabilitat.

Les preocupacions, algunes malalties, el ritme de vida i certs medicaments són algunes de les causes de l’insomni. El risc d’experimentar aquest trastorn augmenta en els casos següents: ser dona, tenir més de 60 anys, patir un trastorn mental, tenir molt d’estrès, treballar de nit o canviar de torn amb freqüència i viatjar sovint llargues distàncies.

Si el problema persisteix més de quinze dies, cal parlar amb el metge de capçalera. L’insomni pot desaparèixer si s’adopten hàbits d’higiene del son i hi ha el tractament de les causes que el produeixen. Si amb aquestes mesures no n’hi ha prou, el metge pot recomanar fàrmacs que ajuden a relaxar-se i a agafar el son. També hi ha clíniques especialitzades en medicina del son, que poden ajudar a resoldre el problema.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.