No tots els tractaments són fàrmacs

La prescripció no farmacològica és el tractament de primera elecció en moltes patologies. No tots els símptomes es poden millorar amb els medicaments. Alguns com  el dolor, l’insomni, acidesa d’estómac, l’hipercolesterolèmia,  depressió, la migranya o la demència podem millorar la simptomatologia amb tractaments no farmacològics

El concepte de teràpies no farmacològiques s’utilitza des de fa diverses dècades per referir-se a intervencions que, a través d’agents no químics, pretenen millorar la qualitat de vida de les persones sanes o malaltes.

L’activitat física regular, l’exercici dirigit, la prescripció social, les teràpies cognitives o la musicoteràpia  són teràpies que ajuden a millorar l’estat general del pacient. Per exemple:

  1. L’exercici físic permet:
  • Retardar o, fins i tot, evitar l’aparició d’una malaltia (prevenció primària)
  • Minimitzar el mal o les conseqüències d’una malaltia un cop ha aparegut (prevenció secundària)
  • I sobretot, transformar els anys de vida en anys de vida saludables. Anys de vida gaudits i gaudibles.
  1. La prescripció social o recomanació d’actius és un mitjà que permet als professionals de la salut aconsellar aquells serveis locals i comunitaris no clínics per a la salut i benestar de les persones: clubs socials, clubs esportius, grups d’autoajuda, classes de cuina, classes d’art o dansa, clubs de lectura i un llarg etcètera. És una eina clàssica d’abordatge bio-psicosocial que dóna un enfoc promotor de la salut a la feina diària dels professionals de la salut

La setmana que ve t’explicarem: Pla de medicació i LMS

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.