El model integral d’atenció a les alteracions del sòl pelvià que funciona a la comarca d’Osona liderat per Josep Grau, coordinador del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d’Osona, juntament amb el Consorci Hospitalari de Vic ha aconseguit reduir fins a un 40 % les proves més invasives i les intervencions quirúrgiques associades al tractament d’aquestes patologies. El protocol d’Osona presenta molt bons resultats i dona resposta a un problema de salut que afecta el 10 % de dones, que es veuen limitades en la seva vida diària per algun d’aquests trastorns.
Una de les claus del model de la comarca és que coordina la tasca de diversos professionals –de ginecologia, llevadoria, neurologia, rehabilitació, fisioteràpia, psicologia i proctologia– per atendre de manera específica i transversal (des del CAP fins a l’Hospital) les pacients que pateixen aquests problemes de salut. És a dir, en lloc d’atendre-les de manera fragmentada, el seu cas s’aborda de forma multidisciplinària i integral per oferir-los l’atenció i el tractament més idoni segons la complexitat de cada cas.
Inicialment, les dones són ateses al servei ASSIR del seu centre d’atenció primària, on hi ha professionals de llevadoria i ginecologia especialitzats en les patologies del sòl pelvià que fan la detecció precoç d’aquestes afectacions i en fomenten la prevenció. En un segon nivell, des del Consorci Hospitalari de Vic, Josep Grau, Marta Villegas i Eva Borralleras són els metges que coordinen els diferents especialistes que intervindran en el tractament individualitzat de cada pacient. Finalment, els casos més complexos es deriven a l’Hospital Clínic de Barcelona com a centre d’alta especialització.
Com es tracten les alteracions del sòl pelvià?
El prolapse genital i el dolor crònic associat a aquest trastorn, la incontinència urinària i la incontinència anal són les alteracions del sòl pelvià més freqüents: afecten una de cada deu dones a Catalunya.
La incontinència urinària és la patologia amb major incidència i afecta, en diferents graus, un 20 % de les dones entre 45 i 65 anys –una tercera part dels casos són greus. Per diagnosticar-les, des de 2012, el protocol osonenc aposta per aplicar la urodinàmica simple, un tipus de prova menys invasiu, amb menys efectes secundaris i que es realitza a la mateixa consulta, en lloc de la urodinàmica complexa, molt més invasiva i que s’ha de realitzar en un centre extern. En els casos en què està indicat un estudi urodinàmic, s’ha demostrat que el simple té, en la majoria de casos, la mateixa sensibilitat en el diagnòstic que el complex, i un cost inferior. Tant és així que, en els darrers 5 anys, els estudis urodinàmics complexos s’han reduït un 40 %.
El prolapse genital, un descens de la part interior de la vagina, és l’altra patologia del sòl pelvià més freqüent. La pateixen un 10 % de les dones de més de 50 anys, i la seva incidència es triplica a partir dels 80 anys. A Osona, s’han sistematitzat les teràpies conservadores per tractar el prolapse genital femení, amb el pessari (anell de silicona) com a opció terapèutica alternativa a la cirurgia. Això ha permès reduir fins a un 30 % aquest tipus d’intervencions quirúrgiques.
Un altre tret diferencial del protocol són els bons resultats assolits amb l’aplicació de la teràpia conductual en pacients amb incontinència urinària d’urgència. Una teràpia, guiada per les llevadores de l’ASSIR, que consisteix a introduir canvis d’hàbits de vida que faciliten la rehabilitació del sòl pelvià. Osona és el primer territori que ha sistematitzat aquesta pràctica en l’àmbit públic, amb la coordinació entre diversos nivells assistencials.