Osona reprèn el programa de promoció de la Salut Fes-ho bé amb agents de salut, món local, educació, esports i tercer sector

Es tracta d’un programa pilot que s’ha presentat al Pla de Salut 2021-2025 com una de les experiències de treball en col·laboració a Catalunya.

El programa es va crear a finals del 2019 i es va veure interromput per la pandèmia.

15 institucions, entitats i organismes vinculats a la salut, l’esport i l’ensenyament d’Osona són l’equip motor del programa que lluita contra el sobrepès en els més joves.

A Osona, un de cada quatre nens i nenes en edat escolar té excés de pes, seguint la tendència general de Catalunya.

Promoure l’alimentació saludable, l’activitat física i altres factors  que influeixen en la prevenció de l’obesitat infantil i juvenil a la comarca d’Osona és l’objectiu del programa Fes-ho bé que avui s’ha presentat en un acte al consell comarcal. En el projecte hi participen diferents agents de la comarca d’Osona de l’àmbit de la salut, món local, educació, esports i tercer sector. El treball darrere el programa no és nou i va néixer abans de la pandèmia però l’impacte de la Covid en va frenar la seva implantació i ara, els organismes que li van donar vida, reprenen la col·laboració per incidir en els hàbits dels més joves.

El programa Fes-ho bé! té una imatge que es va decidir abans de la pandèmia en un concurs participatiu amb les escoles. Més de 30 centres educatius d’Osona hi van participar amb un centenar de propostes. La imatge recull els pilars de salut: una alimentació saludable, exercici físic, dormir adequadament i també una bona salut emocional. Segons la delegada de Salut a la Regió Sanitària Catalunya Central, Imma Cervós, “son elements clau en la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. Ara, sortint d’una pandèmia, hem de ser més conscients que mai, de la necessitat de tenir cura de la nostra salut”.

En aquest nou impuls, els promotors fan servir el lema “A Osona ho fem bé tot l’any” i s’han presentat accions que es volen fer al llarg de tot l’any en base a tres eixos: coordinem missatges de salut amb infografies i missatges sobre diferents temàtiques relacionades amb bons hàbits de salut; fem propostes de salut amb un mapa d’actius de la comarca d’Osona recollits a la plataforma Mapa d’actius en salut de la Generalitat i que ja disposa d’una oferta de 266 accions i espais de la comarca; i fes-ho bé, una marca comuna per a les accions de salut per a joves i infants d’Osona que es puguin empènyer des de diferents àmbits.

L’obesitat infantil, un problema que cal abordar des de diferents àmbits

A Osona, un de cada quatre nens i nenes en edat escolar té un excés de pes. D’aquests la meitat són situacions de sobrepès mentre que la resta són casos d’obesitat, amb el greuge que comporta per a la salut. Els nens i nenes que pateixen obesitat, i que a Osona representen un 11%, tenen moltes més probabilitats de ser obesos també en edat adulta i per tant, un risc més alt de contraure malalties com per exemple la diabetis, malalties cardiovasculars, càncer o artrosis. “Per això és tan important incidir en els més joves en la necessitat de disposar de bons hàbits. que el seu dia a dia contempli aquesta activitat física, bona alimentació i dormir bé que el nostre cos necessita”, explica Cervós. El president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez ha remarcat la importància de donar a conèixer aquest programa que neix amb diferents entitats i institucions. En l’equip motor hi ha els ajuntaments de Vic, Torelló i Manlleu “i des del consell treballarem per fer extensiu el programa als 50 municipis d’Osona”. També en la presentació, i en nom de l’equip motor del projecte ha intervingut la responsable de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública, Dolors Coll, que ha assegura que “ens convé ara més que mai promocionar la salut”, i ha afegit que “per treballar l’obesitat ens convé una coordinació intersectorial i des de diferents nivells. Això és el que vol fer el Fes-ho bé, ser un paraigües de les accions que es fan a Osona. Tot el que suma és bo per al projecte”.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.