Prevenció i tractament de picades d’insecte

Els professionals de l’EAP Capellades ens donen alguns consells sobre com evitar que ens piquin els insectes i què hem de fer en cas de picada:

A l’estiu es fa més vida a l’aire lliure —a la platja o al camp— i la roba que s’utilitza deixa gran part del cos al descobert, la qual cosa fa augmentar el risc de picades d’insectes (mosquits, mosca negra, abelles, tàvecs, etc.) i altres artròpodes com les paparres. 

Els simúlids o mosca negra són unes mosques autòctones, petites (entre 2 i 6mm) que es poden trobar en nombre abundant en arbusts i arbres situats a prop dels cursos d’aigua corrent, tot i que poden volar fins a 20 km del lloc de cria. Tant les mesures preventives com les del tractament són similars als de la majoria de picades:

Les principals mesures que cal tenir en compte per a evitar les picades són:

 1. Utilitzar màniga llarga, pantalons llargs, mitjons, i evitar colors foscos.
 2. Utilitzar repel·lents d’insectes. Recordar que no són recomanables en nens menors de 2 anys, i que cal seguir les instruccions d’aplicació de forma estricta.
 3. Utilitzar una mosquitera adequada per al llit o a les finestres.
 4. Hi ha certes olors corporals que poden atreure els mosquits. Evitar perfums.

En cas de picada:

 1. Netejar i desinfectar bé la zona amb aigua i sabó neutre com més aviat millor.
 2. No rascar-se.
 3. Tractar de mantenir la zona neta i eixuta fins que disminueixi la irritació.
 4. L’aplicació de fred local pot ser útil, però caldrà evitar una exposició perllongada que podria ser contraproduent.
 5. Es poden utilitzar productes que contenen amoníac o altres per a la millora dels símptomes.
 6. En cas de moltes picades o molt pruriginoses, el vostre metge us pot indicar algun tractament per evitar els símptomes.
 7. Si  persisteixen les molèsties, truqueu al 061 CatSalut Respon o adreceu-vos al vostre centre d’atenció primària (CAP).
 8. Les picades d’abella es tractaran de forma similar, amb l’excepció que si ha quedat l’agulló dins la ferida, caldrà extreure’l.
 9. No fer torniquets.
 10. No prendre estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no us hagin prescrit al vostre CAP. En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l’alcohol de curar o el gel, que disminueixen la picor.
 11. Un grup reduït de persones, poden presentar una reacció greu a les picades d’insectes, especialment a les picades d’abelles o vespes, que poden ser greus. En aquest cas caldrà acudir a un servei d’Urgències per rebre la medicació adequada. Truqueu al 112, al 061 CatSalut Respon o cerqueu assistència mèdica d’emergència si patiu:
 • Dificultat per respirar.
 • Inflamació en qualsevol part de la cara.
 • Sensació d’opressió a la gola.
 • Sensació de debilitat.
 • Si ja has patit un episodi d’aquestes característiques, el teu metge o metgessa t’instruirà sobre quines mesures has de prendre.
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lleure, Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.