Professionals de la salut, entre ells de l’ICS Catalunya Central, es reuneixen per treballar en la millora de les estratègies de promoció de l’activitat física

El dia 25 de setembre, a Manresa, i amb totes les places exhaurides, es va celebrar una sessió de treball amb professionals de la salut i de l’atenció primària i de Salut Pública implicats en la promoció de la salut dels usuaris mitjançant l’activitat física. Un dels objectius de la trobada va ser compartir estratègies per facilitar opcions i alternatives a les persones ateses que mecessiten augmentar l’activitat física, per millorar la seva salut. Un altre objectiu de la trobada va ser reflexionar sobre la importància del treball de col·laboració amb els ajuntaments i les entitats dels municipis per a la promoció de l’activitat física.

Dijous passat va tenir lloc el taller Compartint bones pràctiques en promoció de l’activitat física a la Catalunya Central, organitzat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en col·laboració amb el Servei Català de la Salut i adreçat a professionals de l’atenció primària i de Salut Pública referents del Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES) de la Catalunya Central, al qual hi van assistir 45 professionals.

La jornada va començar amb la presentació de les novetats del PAFES per part de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Seguidament va seguir amb un espai participatiu, on es va debatre sobre les millors estratègies per afavorir l’activitat física de les persones inactives i que tenen factors de risc cardiovasculars i de la importància de poder disposar d’una oferta d’activitats i espais saludables als municipis per poder realitzar activitat física. Es van identificar estratègies i es van treballar idees per tal de millorar la col·laboració. Per finalitzar aquesta primera part, persones referents en la qüestió van compartir les seves experiències de treball en el món local.

Per exemple, Queralt Barcons, infermera de l’àrea bàsica de salut d’Artés, va explicar com, amb l’aprofitament d’oportunitats i el treball constant, s’ha aconseguit establir aliances entre els ajuntaments de la seva àrea bàsica de salut; en un d’aquests ja s’han creat les rutes saludables i en tres més es treballa per fer-les realitat. De la mateixa manera, gràcies a aquesta xarxa s’han pogut sumar esforços, des de l’àmbit de la salut i del municipi, en la promoció d’hàbits saludables.

La darrera part de la Jornada es va dedicar a una sessió teoricopràctica d’iniciació a la marxa nòrdica per conèixer-ne els beneficis que va anar a càrrec de la metgessa Concepció Espinós i la infermera Dolors Ortínez, ambdues de l’equip d’atenció primària de l’ABS Igualada urbà.

El PAFES representa una experiència pionera nascuda el 2007 a partir d’experiències locals d’èxit. El PAFES, com a línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l’Esport, s’inclou en el Pla de salut i el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP), el Pla nacional de promoció de l’activitat física (PNPAF), així com les iniciatives de l’àmbit sanitari del Pla integral de promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).

En l’actualitat, totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya implementen el PAFES mitjançant l’aconsellament i la prescripció de vida activa i estan implicades en accions de promoció de la salut que aprofiten ocasions com la del Dia Mundial de l’Activitat Física.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.