Professionals dels equips d’atenció primària d’Osona es formaran en salut mediambiental

Es posa en marxa una nova oferta formativa perquè els i les professionals de l’atenció primària de l’ICS Catalunya Central tinguin més coneixements sobre l’afectació de la contaminació atmosfèrica sobre la salut de la ciutadania.

La formació s’impulsa arran de les conclusions del treball sobre l’ozó a Osona, liderat per cinc residents de medicina familiar i comunitària que han fet la seva formació a la comarca.

Roser Cabré, Martí Gil, Nagmeh Jafarinia, Felipe Rubio i Marta Szymanski són cinc residents de l’Equip d’Atenció Primària Santa Eugènia de Berga, a Osona, que han fet la seva recerca de final de residència sobre el nivell de coneixement i el grau de preocupació que tenen els i les professionals d’atenció primària sobre la contaminació de l’aire i les seves conseqüències en la salut humana. La recerca ha fet que s’impulsi un programa de formació en contaminació atmosfèrica i les repercussions que té en la salut. Aquest programa s’implementarà a principis de 2023.

Les conclusions de l’estudi destaquen que un 81,6% de professionals sanitaris d’Osona manifesten tenir un grau alt o molt alt de preocupació per la situació mediambiental. A més, el 80,1% de les persones enquestades estan disposades a assolir un grau alt o molt alt d’implicació en la seva vida personal per contribuir a la millora de la contaminació atmosfèrica, i un 98,5% consideren necessari ampliar els seus coneixements sobre la contaminació atmosfèrica.

Arran d’aquestes dades, l’Àrea de Formació de l’ICS Catalunya Central aposta per iniciar una formació específica per tractar la contaminació atmosfèrica i la salut. Es tracta d’una formació dirigida als professionals de cada equip d’atenció primària d’Osona i que constarà de dos programes independents. El primer, de quatre hores de durada, serà una introducció a la patologia ambiental, la qualitat de l’aire i la detecció de tòxics, i el segon, de deu hores de durada, tractarà sobre la prevenció de les malalties cròniques i les síndromes de sensibilització central. Màrius Fígols, responsable de l’Àrea de Formació, destaca el caràcter innovador d’aquesta formació que es farà en coordinació amb el Grup de Treball en Patologia Ambiental de l’Associació Catalana de Medicina de Família i Comunitària (CAMFiC) i subratlla: “Aquesta formació és important perquè dona resposta a les conclusions d’un projecte de final de residència en què es feia constar una necessitat entre professionals sanitaris i permetrà implementar polítiques de prevenció i de diagnòstic fàcilment integrables en els protocols assistencials dels equips d’atenció primària de salut d’Osona i conscienciar professionals i ciutadania dels perills de la contaminació ambiental en la salut.”

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Formació, Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies docència, Notícies recerca, Recerca, Unitat docent. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.