Publicat un estudi de la Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central per valorar els coneixements i l’impacte de la IA entre la ciutadania i els professionals sanitaris

La investigadora de l’ICS Catalunya Central, Queralt Miró, ha impulsat una doble recerca per garantir una bona implementació de la intel·ligència artificial (IA) en l’atenció primària.

La Unitat de Recerca de l’Atenció Primària i Comunitària de la Catalunya Central ha publicat un estudi doble que tracta sobre la percepció i els coneixements que tenen, per una banda, els professionals i, per l’altra, la ciutadania, de la intel·ligència artificial (IA) com a eina sanitària. La investigadora i estadística de la Unitat, Queralt Miró Catalina, ha liderat la recerca, juntament amb els professionals de l’ICS: Aïna Fuster Casanovas, Francesc X. Marin Gomez, Anna Escalé Besa i Josep Vidal-Alaball. També hi han participat professionals de la Universitat de Vic, Jordi Solé, i l’estudiant Joaquim Femenia, qui va realitzar l’estudi com a part del seu treball final de grau.

En primer lloc, els resultats del primer estudi “Coneixement i percepció dels professionals d’atenció primària sobre l’ús de la intel·ligència artificial com a eina sanitària” han mostrat que la majoria de professionals, un 86%, entenen el concepte d’IA i perceben el seu impacte positiu, però tendeixen a veure la implementació de la IA en un futur llunyà, a causa de la complicada interoperativitat amb el sistema, els costos econòmics i la manca d’infraestructures. Així mateix, mostren un gran interès a rebre formació per augmentar el coneixement sobre IA. La recerca s’ha realitzat a partir d’una enquesta enviada a més d’un miler de professionals, de la qual es va aconseguir un percentatge de resposta del 30%.

En segon lloc, l’estudi encarat a la ciutadania, titulat “Enquesta sobre el coneixement i percepció de l’ús de la intel·ligència artificial i la seva aplicació en l’àmbit de la radiologia entre la població de Catalunya”, posa de manifest que gairebé un 90% de la població coneix el concepte d’IA i, alhora, presenta diversos graus d’acceptació davant l’aplicació d’aquesta tecnologia en l’àmbit de la radiologia: mostra una percepció més negativa en relació amb la interacció personal i, en canvi, una de més positiva en les capacitats i en el fet que pugui aportar més eficiència.

La intel·ligència artificial ha esdevingut una nova realitat en la pràctica de la medicina i, per tal de garantir-ne una bona implementació, cal crear estratègies per oferir formació als professionals, incrementar-ne l’acceptació i reduir la resistència al canvi per part dels professionals i també de la ciutadania. La Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central va impulsar aquesta doble recerca, que permet calibrar la percepció i els coneixements dels professionals sanitaris d’atenció primària pel que fa a l’ús de la IA com a eina sanitària i, també, la percepció que en té la ciutadania.

Els 300 professionals sanitaris que van respondre l’enquesta són majoritàriament dones (un 81%), de 46 anys de mitjana; el 47% són infermeres i el 48%, metgesses. Pel que fa als usuaris, van respondre prop de 400 persones, d’una mitjana d’edat de 44 anys i un 60% són dones.

Per una banda, l’estudi sobre la percepció dels professionals ha estat publicat a la revista científica Digital Health, i es pot llegir aquí: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/20552076231180511.

Per l’altra, el Journal of Medical Internet Research (JMIR), ha publicat l’estudi sobre la percepció de la ciutadania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37831495/.

El Departament de Salut comença a treballar en la promoció i el desenvolupament de la intel·ligència artificial al sistema de salut

Recentment, el Departament de Salut ha presentat el Programa Salut/IA, una aposta estratègica per assegurar l’ètica, l’equitat i l’eficiència de les solucions d’IA en salut a Catalunya. El Programa té la finalitat de crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’IA.

Es tracta d’un programa sense precedents en l’àmbit estatal i que permet estructurar el desplegament de l’aplicació de la intel·ligència artificial en el sistema de salut.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.