El CAP Berga organitza ‘banys de bosc’ per millorar el benestar físic i emocional de la població

El grup que ha participat al bany de bosc d'avui, al Bosc del Metge de Vilada.Dues infermeres d’atenció primària del CAP Berga, la Pilar Garcia i l’Aleyois Guerrero, han tancat aquest divendres el Cicle de banys de bosc d’enguany, una activitat comunitària promoguda des del CAP amb l’objectiu de millorar el benestar físic i emocional dels i les participants a través dels beneficis de l’activitat física i el contacte amb la natura. La sessió d’avui era la darrera d’un seguit de caminades, que es van iniciar a la primavera i que s’han dut a terme en espais naturals de Berga, Avià i Vilada, entre d’altres.

L’últim bany de bosc s’ha fet en el marc de la Setmana Saludable del Berguedà, impulsada pel Consell Comarcal del Berguedà, l’Ajuntament de Berga, el Tossalet i La Neural, amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut i altres entitats de l’àmbit de la salut. L’activitat ha comptat amb una quinzena de participants que han recorregut el Bosc del Metge de Vilada, un indret batejat amb aquest nom a principis del segle XX per un metge que hi havia llavors al municipi, el doctor Soler, que hi va plantar diferents espècies d’arbres provinents de tot Europa per crear un bosc terapèutic i ajudar a millorar la simptomatologia dels pacients que es trobaven al sanatori de Vilada on treballava.

El grup que ha participat al bany de bosc d'avui, al Bosc del Metge de Vilada.

Una tècnica molt estesa als països nòrdics

“Els arbres i les plantes desprenen unes substàncies volàtils anomenades fitocides que penetren en el nostre organisme i li aporten beneficis fisiològics i psicològics, juntament amb el silenci”, expliquen les infermeres que lideren aquesta iniciativa.

Aquestes substàncies ajuden a disminuir l’estrès, l’ansietat i els nivells de cortisol en sang; augmenten la sensació de calma i serenor; ajuden a reduir la hipertensió; milloren el sistema immunitari i la capacitat cardiopulmonar. També ajuden a dormir millor; alleugereixen estats emocionals alterats, i ens aporten relaxació mental.

A través dels banys de bosc, el que es busca és que els participants desconnectin de les seves preocupacions, dolors i altres factors que no els aporten benestar físic i emocional “gràcies a aquesta immersió a la naturalesa a través dels sentits, en silenci i amb consciència, que ens ajuda a connectar amb l’entorn i amb nosaltres mateixos, millorant així el nostre estat d’ànim i benestar intern”, subratllen Pilar Garcia i Aleyois Guerrero, que també destaquen la idoneïtat de l’entorn natural que té el Berguedà per fer activitats d’aquest tipus.

El grup que ha participat al bany de bosc d'avui, al Bosc del Metge de Vilada.

La tècnica dels banys de bosc fa anys que és reconeguda a molts països nòrdics i al Japó, entre d’altres, i recomanada per sanitaris per tal de millorar el benestar dels pacients. A Berga, l’interès per aquesta tècnica es va començar a gestar el 2015, sota el guiatge d’una professional del CAP, l’Ethel Cañadell, que es va formar durant molt de temps sobre el tema i que va promoure els banys de bosc entre un grup de pacients amb fibromiàlgia.

Veient la bona acollida de la proposta entre els participants, l’activitat es va obrir a la resta d’usuaris del Centre i s’ha anat realitzant de forma periòdica fins avui dia, en els períodes de primavera i estiu. Actualment, el CAP Berga és l’únic centre d’atenció primària de la zona que ofereix aquesta activitat.

El grup que ha participat al bany de bosc d'avui, al Bosc del Metge de Vilada.

Prescripció social des de l’atenció primària

S’estima que el 20% de les consultes a l’atenció primària estan relacionades amb el malestar emocional o la salut mental. És per això que el Departament de Salut impulsa a Catalunya l’abordatge no farmacològic del malestar emocional, mitjançant la participació en activitats comunitàries –culturals, esportives, de contacte amb la natura, etc.–, a través del Programa de prescripció social i salut (PSS). La prescripció social aborda el malestar emocional de les persones promocionant la seva participació en la comunitat per evitar l’aïllament o la solitud, i millorar així el seu estat de salut.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitat física, Activitats, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.