Quatre CAP del Bages (dos de Manresa, un de Sant Joan de Vilatorrada i un altre per confirmar) participaran en un estudi que vol comprovar com l’activitat física millora l’estat d’ànim i la socialització en persones grans que presenten quadres d’aïllament social o estats d’ansietat o depressió.
S’ha previst que aquest projecte, que va guanyar el Segon Premi en la Jornada de Recerca de l’ICS Catalunya Central, comenci abans de l’estiu i vol analitzar l’impacte positiu que té fer exercici de forma regular i també comparar aquests resultats amb els d’un altre grup de persones que no realitzaran l’activitat.
Des dels CAP participants es farà una selecció d’unes 250 persones de més de 65 anys que compleixin els requisits necessaris i se les convidarà a participar en el projecte. Es dividiran en dos grups: un que farà activitat física (sortirà a caminar una hora, dos dies per setmana, durant quatre mesos) i un altre grup que no en farà.
A tots els participants se’ls passaran quatre tests –a l’inici i al final de l’estudi- per valorar l’activitat física que fan, la qualitat de vida segons la seva percepció, l’estat emocional (ansietat i depressió) i l’esfera social. Després dels quatre mesos que durarà l’estudi, els professionals que han ideat el projecte esperen poder confirmar, amb dades reals i objectives, com l’activitat física ajuda a millorar l’estat anímic de les persones grans amb la consolidació d’una xarxa social de relació, la creació de vincles emocionals, la reducció de la sensació d’ansietat o estrès, i la percepció de millora anímica…
L’estudi es durà a terme a dos CAP d’àmbit urbà i a dos d’àmbit semiurbà, per analitzar també si hi ha diferències en els resultats segons l’entorn en què es desenvolupa el projecte.