Sabem què és la sarna?

A principis d’any es van detectar ─en diferents llocs del territori català─ alguns brots d’escabiosi, malaltia també anomenada sarna. La poden contraure els animals, però també qualsevol persona. Es tracta d’una malaltia relativament freqüent, que no té res a veure amb qüestions d’higiene personal.

Produeix una picor intensa, sobretot a la nit, i és contagiosa, però per contacte directe pell amb pell i, per tant, el fet de ser a prop d’una persona infectada no implica risc de transmissió.

Marta Cantero, metgessa de família de l‘EAP Santa Eugènia de Berga, ens proporciona  informació i ens comenta alguns consells que cal seguir.

El microorganisme que produeix la sarna és un paràsit molt petit, que es contagia a partir d’un contacte molt estret, prolongat  i, fins i tot,  íntim, entre els membres d’una mateixa família, o entre persones que comparteixen roba de vestir i de llit, tovalloles…, ja que el paràsit pot sobreviure dos o tres dies fora de la pell humana.

En llocs tancats on hi ha molt contacte entre persones, com ara llars d’infants, escoles, residències de gent gran o presons, es poden produir petites epidèmies.

La sarna té tractament i s’elimina amb medicaments, que són efectius si se segueixen correctament les recomanacions d’administració. És possible alleujar la picor, però s’ha d’evitar rascar-se perquè fer-ho pot provocar complicacions.

Quan apareix un cas de sarna, cal tractar tots els membres convivents de la família i cal  fer-ho a la vegada, tinguin símptomes o no.

La sarna es tracta amb locions o cremes que s’apliquen a la nit, després de la dutxa, des del coll fins als dits del peu. Cal ser estricte i no deixar cap zona sense tractar: els canells, els colzes, la part de sota de les ungles, la zona genital… S’ha de deixar actuar el tractament tota la nit (de 8 a 10 hores ) i eliminar-lo al matí amb una altra dutxa. Cal posar-se roba neta. Seria possible que el professional de medicina de família us recomanés de repetir el tractament, passada una setmana.

Poques hores després de fer el tractament, la persona ja deixa de contagiar. La picor pot persistir algunes setmanes després, i les marques de la pell es curaran en una o dues setmanes en els adults, però en els infants poden trigar una mica més a fer-ho.

També cal rentar, amb aigua calenta (50 ºC), la roba usada els dies anteriors al tractament, com ara:

  • la roba de vestir,
  • la roba de llit,
  • les tovalloles.

Si no es pogués rentar, cal introduir-la en una bossa tancada durant 7 dies, i així el paràsit morirà. S’ha de fer el mateix amb les joguines, els ninos i peluixos dels més petits de la casa.

Si teniu les marques de la pell vermelles, amb pus o si us fan mal, i també si teniu  qualsevol dubte, cal que us poseu-vos en contacte amb el vostre professional de salut de  referència

Bibliografia:

http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/tractaments/tractament-de-la-sarna/

https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2016/07/12_15.pdf

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.