Saps què és la polifarmàcia?

La polifarmàcia és quan, per diverses malalties, es prenen simultàniament varis medicaments de forma crònica. Es dona molt habitualment en persones grans que pateixen diferents malalties i que al llarg del temps han anat acumulant fàrmacs en el seu pla de medicació.

Prendre varis medicaments pot incrementar el risc d’interaccions entre ells. Això vol dir que algun d’ells pot fer que es produeixin més efectes adversos d’un altre o bé que disminueixi l’efecte d’algun.

També pot provocar duplicitats. Passa quan s’afegeix un nou fàrmac al tractament que té la mateixa forma d’actuar que un altre que ja estava prescrit amb anterioritat. Pot provocar un increment dels efectes adversos ja que les seves accions s’estan sumant.

Pot portar a cometre errors a l’hora de prendre i comprendre les pautes a seguir. Com més fàrmacs prenem, més augmenta la complexitat del tractament, fent més difícil recordar per a què servia cadascun, quina era la pauta a seguir o si hi havia alguna recomanació en particular sobre el fàrmac.

Per aquests motius, entre altres, és important que, si tenim un pla de medicació compost per varis fàrmacs, el nostre metge, infermera o farmacèutic revisi periòdicament els tractaments i decideixi si tots els fàrmacs són necessaris, si s’han de modificar dosis o pautes o comprovar que no s’estan produint efectes adversos.

La setmana que ve t’explicarem: I tu, prens medicaments pel teu compte?

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.