La Teresa, l’Emili i la Glòria son alguns dels usuaris que expliquen els seus problemes de salut a professionals d’atenció primària dels equips de Navàs i Balsareny. La diferència és que aquest cop ho fan davant d’una càmera de televisió en el marc d’una docusèrie que s’ha estrenat aquest dijous a TV3 i a la plataforma 3Cat i que retrata per primer cop el dia a dia dels professionals d’atenció primària de Catalunya.
La docusèrie s’ha rodat en 15 centres d’atenció primària de Catalunya, entre els quals hi ha el CAP de Navàs i el consultori local de Balsareny. ‘Històries de la Primària’ compta amb sis capítols d’entre 40 i 45 minuts de durada, en què hi apareixeran una cinquantena de professionals de la primària. La resta de localitzacions són Barcelona, Badalona, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Sort, Bretui, Montardit de Dalt, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Lloret de Mar, Girona, Santa Coloma de Farners i Lleida.
Professionals de Navàs i Balsareny han obert les portes dels dos centres per mostrar el seu dia a dia. I ja en el primer capítol es va poder veure el treball que fa l’atenció primària en entorns rurals, on es practica una medicina més pròxima i amb més temps d’atenció al pacient, però que té altres condicionants, com el fet d’haver de cobrir un ampli territori o la necessitat de desplaçar-se molts quilòmetres en cas d’urgència. Els professionals de l’equip de Navàs i Balsareny tornaran a aparèixer als capítols 3, 4 i 6.
Posar en valor la feina de la primària
La presentació i preestrena de la sèrie es va fer el passat dimecres en un acte multitudinari al Teatre Nacional de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, va destacar que la docusèrie parla de “casos reals” i del “valor immens” que fa l’atenció primària per la salut del conjunt de la població, ja que “resol el 80% de les patologies de la ciutadania”. També va indicar que el projecte “va néixer d’una demanda pròpia dels professionals de la primària” i alhora “de com posar en valor la feina de la primària com a eix vertebrador del sistema”.
Les càmeres han tingut accés, per primer cop, a la relació especial que s’estableix entre els professionals de la primària i els seus usuaris. A través de diàlegs inèdits, ofereix un radar bastant precís de la salut física i mental de molts catalans. L’arrelament amb l’entorn, el vincle que té el metge o metgessa de família amb la vida de la gent dels barris i dels pobles, fa que la primària s’hagi convertit en un espai de molta complicitat, confiança i emocions entre professionals i pacients.
La direcció de la sèrie documental ha anat a càrrec del periodista i guionista Pol Izquierdo. Es tracta d’una producció de 3Cat amb la col·laboració d’Incís Films i el suport del Departament de Salut.