Inaugurat el nou servei d’urgències territorial d’Osona

Després d’un any d’obres, l’Hospital Universitari de Vic (HUV) ha finalitzat el projecte de millora i ampliació de les Urgències, l’obra de major envergadura i impacte que s’ha fet mai a l’interior de l’Hospital. Amb una inversió de prop de 2 milions d’euros, cofinançada entre el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, les noves urgències permetran continuar millorant l’atenció de més de 60.000 persones que s’atenen anualment i que necessiten diagnòstic i tractament immediat.

El conseller de salut, Manel Balcells, ha inaugurat avui els nous espais i ha destacat la importància d’una inversió que permet “recuperar un model d’urgències territorials amb una porta única d’entrada. Un model pioner a Catalunya que situa al ciutadà al centre de l’assistència i on els professionals treballen en xarxa per garantir que la persona està atesa amb el millor recurs assistencial segons la seva patologia”.

La gerent del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjon, ha recordat els treballs que durant un any s’han dut a terme mentre el centre continuava oferint assistència i sense aturar-se mai, i ha fet un agraïment als professionals per la seva dedicació tot i les obres i als usuaris la seva comprensió. “El resultat, ha dit, son uns espais moderns i adaptats a aquest nou model de col·laboració entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària”.

També la gerent de l’ICS Catalunya Central, Núria Prat, ha subratllat la importància d’aquesta col·laboració en benefici del ciutadà i ha senyalat que “un pas important del nou model és la direcció única del servei d’urgències. Una direcció única que treballa amb una mirada sistèmica per abordar les necessitats del ciutadà i  garantint la continuïtat assistencial i el seguiment posterior del pacient dins del sistema”.

La directora del servei d’urgències territorial, Judith Roca, ja fa mig any que ocupa aquesta posició per treballar coordinant els equips que treballen al servei d’urgències. Les obres permetran implementar aquest model perquè els espais estan pensats per a disposar d’una porta única d’entrada i donar assistència en espais específics segons la patologia que presenta. Però abans d’implementar el model el proper dia 1 de març s’està enllestint (amb el lideratge dels mateixos professionals) un protocol de funcionament que permeti aquest treball col·laboratiu. “És una feina interna que ens permetrà ser més eficients en aquest nou model. Els espais han d’ajudar, però els professionals hem de garantir aquesta continuïtat assistencial que fa que la ciutadania tingui una atenció bona, acurada i eficient”, ha reblat Roca.

Un model d’entrada única al servei d’urgències

La principal novetat de les noves urgències territorials a Osona, és la integració dels serveis d’urgències hospitalàries amb les urgències d’Atenció Primària de la comarca, en un espai compartit i amb una única direcció. Es tracta d’un model de gestió pioner a Catalunya en un punt tan estratègic com són les urgències. La suma de talent, el treball en equip i la col·laboració entre tots els professionals permetrà donar la resposta més adequada a cada situació, en un espai conjunt, en el moment adequat i pel professional adequat.

Aquesta nova gestió del servei representa la porta única d’entrada a urgències per a la ciutadania d’Osona, a partir de l’1 de març, de dilluns a divendres en horari nocturn i els caps de setmana i els festius les 24 hores.

Els professionals de l’Hospital Universitari de Vic i els d’Atenció Primària, han treballat conjuntament per definir com havien de ser els nous espais integrats, i des de fa mig any, des de la direcció única de les urgències territorials, liderada per la Dra Judith Roca, s’està definint la coordinació entre els diferents serveis per oferir la millor i més eficient assistència a la ciutadania.

Com són els espais de les noves Urgències?

La reforma ha consistit, d’una banda, en l’ampliació estructural de les instal·lacions amb obra de nova construcció i, de l’altra, amb la remodelació i adequació dels espais ja existents. Tot plegat, per donar resposta als següents objectius:

  • Ampliació dels punts d’atenció

Si fins ara Urgències disposava de 46 punts d’atenció simultanis, ara en són un total de 57, per tant, Urgències ha guanyat 11 places més. La distribució és la següent: 2 per a pacients crítics, 3 per a pacients de Traumatologia, 29 per a urgències generals mèdiques i quirúrgiques nivell II (inclou Psiquiatria), 6 per a Urgències lleus nivell I (ACUT), 10 per a pacients en Observació i 7 per a Pediatria. L’atenció urgent de Ginecologia i Obstetrícia se segueix atenent a la Planta 1 a l’àrea de Sala de Parts.

  • Reorganització dels espais orientats al pacient

S’han habilitat àrees diferenciades i adaptades orientades a les necessitats del pacient.  És a dir, cada persona usuària serà atesa en espais diferenciats, adaptats a les seves necessitats i característiques, per oferir una atenció centrada en la persona, segura i eficient i en funció del nivell de complexitat. Les diferents àrees disposen de sistemes de monitorització centralitzada que permeten fer un seguiment de tots els pacients de forma integrada i en mobilitat.

-Pediatria: Disposa d’una zona pròpia on s’han doblat els punts d’atenció arribant a 7, un total de 5 boxes amb capacitat de fins a 10 llits i una sala d’espera pròpia amb equipaments adaptats als infants.
-Salut Mental: L’espai de les urgències psiquiàtriques també té una zona pròpia, amb 3 boxes, un consultori per a visites ràpides, i un espai per a pacients amb Trastorn Mental Greu.
-Observació: L’àrea on els pacients esperen un ingrés o resolució del seu cas o d’ingrés, compta amb cinc nous boxes dobles. Donat que en aquest espai els pacients hi passen més temps, fins a 24-48 hores, ara disposen de llum natural i bany propi.

L’ha reorganització dels espais s’ha fet pensant en la confortabilitat i el benestar de les persones, amb zones més amables, un pati anglès amb ventilació, vegetació i llum natural.

  • Una porta d’entrada d’Urgències única, renovada i més funcional

El vestíbul i l’entrada principal d’Urgències també s’han transformat: S’ha remodelat la sala d’espera principal per guanyar confort. Aquesta zona comunica amb un nou nucli de lavabos mixtos i adaptats que s’ha construït annex a l’edifici existent.

Com a ciutadà, on vaig si necessito atenció urgent?

A partir de l’1 de març les persones que tinguin una urgència a la nit hauran de dirigir-se a l’Hospital Universitari de Vic on trobaran integrats els serveis d’urgències de Primària i del mateix Hospital. Un cop allà seran atesos segons les seves necessitats i complexitat i amb els professionals que es requereixin.

  • Urgències greus, a l’Hospital

A l’Hospital Universitari de Vic s’hi atenen les urgències greus i emergències de salut de tota la comarca, 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Davant una emergència truqueu al 112 i, en cas de dubte o si no podeu acudir a l’Hospital pels vostres mitjans, contacteu amb el 061 /Salut Respon.

  • Urgències lleus, a l’Atenció Primària

De dilluns a divendres en horari diürn, fins les 20.00h, adreceu-vos al vostre Centre d’Atenció Primària, i a partir de l’1 de març, en horari nocturn a les urgències de l’Hospital universitari de Vic.

Els caps de setmana i festius,  es mantenen a la comarca els següents 4 punts d’atenció urgent:

– Zona Manlleu (CAP de Manlleu)
– Zona Torelló (CAP de Torelló)
– Zona Tona (CAP de Tona)
– Zona Vic: Servei d’urgències territorial a l’Hospital Universitari de Vic. El CAP Osona deixa d’oferir l’atenció continuada d’urgències d’Atenció Primària per a tot Osona.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Atenció urgent, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.