Setmana Sense Fum, del 25 al 31 de maig. Beneficis i estratègies per deixar de fumar

Anna Guiu Bueira, infermera de l’Equip d’Atenció Primària Anoia Rural ens explica els riscos del tabaquisme i ens dona alguns consells per deixar de fumar:

El consum del tabac és una de les principals causes de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable, i és uns dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars, respiratòries i d’un gran nombre important de càncers,  així com  de la gran quantitat de malalties que es relacionen amb el tabac. Hi ha  gran quantitat d’estudis que així  ho demostren i ho evidencien clarament.

Tot i que gairebé tothom és conscient que el consum del tabac és molt perjudicial per a la salut, volem parlar-vos del que suposa el procés del deixar de fumar i  dels beneficis que s’obtenen :

 • Es recupera l’olfacte i el gust
 • La pell recupera un aspecte més net i hidratat, i se’n retarda l’envelliment
 • S’incrementa la capacitat física i millora la capacitat pulmonar per a la pràctica d’exercici i esport.
 • Les dents recobren la seva blancor i desapareix el mal alè.
 • Es gaudeix de més bona salut i s’incrementa la qualitat i l’esperança de vida.
 • Es contribueix a crear un ambient més saludable. És un exemple positiu per als infants i fills, i es respecta el dret de les persones no fumadores a respirar un aire sense fum.
 • Suposa un gran estalvi de diners.

Cal tenir en compte que fumar és una addicció i que deixar de fer-ho no és fàcil, però tampoc difícil.  Deixar de fumar implica un procés i, des de l’Atenció Primària, l’objectiu en la intervenció és ajudar a avançar per aquesta via.

Els motius per deixar de fumar són molts i variats i  poden canviar segons l’edat, sexe o etapa de vida de la persona. Per exemple, els adolescents poden pensar  que  els  motius seran més estètics (pell, taques dentals…) , i els adults pensaran més en els seus efectes a llarg termini. D’aquí  la importància  de saber explorar les motivacions pròpies de cadascú. Posar una data a partir de la qual es decideix deixar de fumar, elaborar una llista amb les causes que inciten a fumar, i els motius que impulsen a deixar-ho, ajuda a avaluar i visualitzar els guanys que  pot suposar deixar el tabac.

Els professionals de la salut oferim consells i orientacions per acompanyar els primers dies en què es deixa de fumar, com per exemple :

 • Feu neteja de tot el que faci olor de fum: roba, casa, cotxe…
 • Comenceu el dia amb respiracions profundes. Dutxeu-vos amb aigua tèbia i acabeu amb aigua freda.
 • Beveu molta aigua i/o infusions. Si preneu sucs de fruita, millor naturals i sense sucre afegit.
 • Si sentiu l’impuls de fumar, mastegar un xiclet sense sucre us pot ajudar a disminuir-lo.
 • Practiqueu alguna activitat física adaptada a les possibilitats de cadascú de manera regular, com per exemple, caminar.
 • Distraieu-vos! Mireu una pel·lícula, llegiu, escolteu música, sortiu, dibuixeu, passegeu… procureu fer activitats que us agradin.
 • Regaleu-vos cada dia alguna cosa, busqueu sensacions agradables, doneu al cervell recompenses alternatives al tabac!
 • Aprofiteu per fer-vos una revisió i neteja dental.
 • En moments difícils, inspireu lentament pel nas i traieu l’aire per la boca unes quantes vegades… espereu que passi un minut i l’ansietat haurà desaparegut! Les ganes de fumar no s’acumulen!

A vegades, pot ajudar escriure una carta de comiat adreçada al tabac, descrivint-hi les experiències viscudes, els sentiments que  provoca deixar-lo, les raons que han portat al moment actual, què espereu aconseguir…  guardeu-la i  rellegiu-la.

Si els vostres motius per deixar de fumar pesen més que els motius per continuar fumant… animeu-vos i prepareu-vos per deixar-ho.  Els professionals de medicina i d’infermeria d’Atenció Primària us ajudarem!

No es coneix ningú que s’hagi penedit d´haver deixat de fumar i, en canvi, sí que hi ha moltíssimes persones que s’han penedit de no haver-ho intentat abans.

Recordeu… el tabac no soluciona cap problema… és la persona qui els supera!

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Addiccions, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.